nlc.hu
Család
Almás finomságok kicsiknek

Almás finomságok kicsiknek

Fontos figyelmeztetés: a nyers almából készült ételeket ne cukrozzuk, a baba ezt nem igényli!

Natúr almalé
6 hónapos kortól

Almalét gyümölcscentrifuga nélkül is készíthetünk: a lédús almát lereszeljük, majd a reszeléket szitán áttörjük. Sűrű, rostos gyümölcslét kapunk, ha egy tisztított almát feldarabolunk, és egy kevés gyümölcsteával alaposan összeturmixoljuk. Eleinte csak néhány kanálkával adjunk a babának, később emelhetjük az adagot 50-60 milliliterre.


Reszelt alma banánnal
6 hónapos kortól

Egy almát megmosunk, meghámozunk, és almareszelőn lereszelünk. Egy egészséges banánt alaposan megmosunk, majd a felét villával krémmé törjük, a reszelt almával összekeverjük. Ugyanezt sokféle pépesített mirelit gyümölccsel, például meggyel, őszibarackkal is elkészíthetjük. Ügyeljünk a fokozatosságra: először csak néhány falatot kapjon a baba!


Reszelt alma krumplipürével
6 hónapos kortól

Egy közepes méretű krumplit kockákra vágva kevés vízben megfőzünk, majd anyatejjel, vagy ennek hiányában tápszerrel felengedjük. Pürésítjük, és hozzákeverünk tetszőleges mennyiségű reszelt almát.


Almás rizspuding
6 hónapos kortól

40 ml vizet, anyatejet (vagy egyéves kor után tehéntejet) felforralunk, 10 dkg rizst beleszórunk, majd hat percig lassú tűzön, fedő alatt főzzük. 10 dkg reszelt almát összekeverünk két evőkanál cékla-, szeder- vagy jostalével (ettől lila lesz). A pépet a rizshez keverjük. Egy negyedliteres pudingformát vagy öblös tálkát hideg vízzel kiöblítünk, és beletöltjük a gyümölcsös rizst. Szobahőmérsékleten állni hagyjuk. A puding nagyjából három óra alatt megdagad, megszilárdul és kihűl. Kis lapostányérra borítva tálaljuk.


Húspüré reszelt almával
8 hónapos kortól

Reszelt almát készítünk, pár csepp citromlével összekeverjük. 5 dkg csirkemellfilét megpárolunk, majd aprítógépben pépesítünk. Végül az almapüréhez keverjük.


Almakrémleves
12 hónapos kortól

Fél kiló almát meghámozunk, majd földarabolunk. Közben egy liter vizet őrölt fahéjjal, 6 dkg cukorral, két evőkanál citromlével felteszünk forrni. A felvágott almát beletesszük a lébe, és pár perc alatt megfőzzük. 2 dl tejfölben két evőkanál búzakeményítőt vagy rizslisztet csomómentesen elkeverünk, s ezzel behabarjuk a levest.

Néhány percnyi főzés után lehűtjük és összeturmixoljuk. Készíthetünk hozzá levesbetétet: 2 dl tejből és négy evőkanál búzadarából sűrű tejbegrízt főzünk, s ha kihűlt, a levesestányérokba szaggatunk fejenként három galuskát. A tetejére kevés őrölt fahéjat hintünk. Családi adag, két felnőttnek és két kisgyermeknek elegendő.


Mazsolás almakompót
8 hónapos kortól

80 dkg almát megtisztítunk, kockákra vágunk. Egy tálban összekeverjük 20 dkg megmosott mazsolával, leöntjük 3 dl almalével, 3 dl vizet is adunk hozzá. Egy darabka gyömbért, egy kiskanál reszelt citromhéjat, három evőkanál cukrot és néhány szem szegfűborsot teszünk bele, fölforraljuk, lefedve nyolc-tíz percig főzzük, majd langyosra hűtjük. Magában is finom, de húsételek mellé is jó édeskés köretnek. Ha még nincs elég foga a picinek, turmixoljuk! Családi adag.


Almaszósz
9 hónapos kortól

50 dkg borízű almát meghámozunk, kockára vágunk. Egy tűzálló tálat vastagon kivajazunk, beleszórjuk az almát, meghintjük fahéjjal és 2 evőkanál cukorral. Fölöntjük 2 dl vízzel, és mintegy harminc percig pároljuk a sütőben 180 °C-on. A sütőből kivéve villával vagy mixerrel összetörjük, melegen vagy hidegen tálaljuk. Krumplipürével, burgonyalángossal, főtt húsokkal is finom. Családi adag.


Almás süti
12 hónapos kortól

40 dkg almát durva sajtreszelőn lereszelünk (akár héjastól), egy nagy tálban 35 dkg liszttel, három tojással, egy csomag sütőporral, 2 dl olajjal, 20 dkg cukorral és egy teáskanál őrölt fahéjjal jól összekeverjük. Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, elosztjuk benne a tésztát. Közepes lángon körülbelül negyven percig sütjük.


Almás kosárka
12 hónapos kortól

20 dkg lisztet, két evőkanál porcukrot, 5 dkg hideg vajat 15 dkg túróval és pár csepp citromlével alaposan összegyúrunk. Harminc percig a hűtőszekrényben pihentetjük. Ezalatt három nagy almát durva reszelőn lereszelünk, 10 dkg darált dióval, mézzel összekeverünk. A tésztából tizenkét kis kört szaggatunk, ezeket kivajazott, kicsi sütőformákba nyomkodva megsütjük, majd az almás töltelékkel megtöltjük.


Sajtos-almás táska
12 hónapos kortól

Mélyhűtött leveles tésztából pohárral karikákat szaggatunk, ezek egyik felére halmozzuk a következő tölteléket: két almát megreszelünk, majd egy evőkanál tejjel, 10 dkg reszelt sajttal és egy evőkanál kakukkfűvel összedolgozzuk. A tésztakarikákat félbehajtjuk, a széleket tojássárgájával megkenjük, összenyomkodjuk, kilisztezett vagy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk és forró sütőben pirosra sütjük.

Tipp:

A leveles tészta sem tejet, sem tojást nem tartalmaz, ezért tehéntejfehérjére allergiás kisgyermekek is fogyaszthatják. Ugyanezt a receptet más töltelékekkel, például darált hússal is elkészíthetjük.


Almatorta

Hozzávalók: 25 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 2 dl tej, két kávéskanál cukor, fél kávéskanál só, 10 dkg vaj, 1 tojás, 10 dkg cukor, 25 dkg túró, 4 nagy alma

Mély tálba öntjük a hideg tejet, belemorzsoljuk az élesztőt, beletesszük a cukrot és a sót. Simára keverjük, hozzáadjuk a lisztet, majd rugalmas tésztává dagasztjuk. Lisztezett felületen kisujjnyi vékonyságúra nyújtjuk. Megkenjük puha vajjal és félbehajtjuk, megint megkenjük, ismét félbehajtjuk. Addig hajtogatjuk, míg ismét cipó formájú lesz és elfogy a vaj. Fél óráig hűtőben pihentetjük.

Ezalatt a tojást a cukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a túrót. Meghámozzuk és kis cikkekre vagdaljuk az almákat. A tésztát egy kivajazott, kerek tortaformába nyomkodjuk, és előmelegített sütőben, a felső bordákon közepes lángon halványra sütjük. Ekkor rákenjük a túrókrémet, és középről kezdve körkörösen lerakjuk az almaszeleteket. Három kiskanál cukrot, késhegynyi fahéjat elkeverünk annyi olajjal, hogy mézsűrűségű legyen. Megkenegetjük az almacikkelyeket és a szabadon maradó tésztaszéleket. A sütőben még tizenöt percig sütjük.

Tipp:

Mirelit leveles tésztából gyorsabban elkészül. A torta elkészítéséhez fél csomag elegendő. A túrókrémet és a gyümölcsöt a sütés megkezdésekor halmozzuk a tésztára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top