Baba

Gabonás finomságok kicsiknek 1.

Bircher-müzli





Zabpelyhet, darált diót, reszelt almát és citromlét tetszőleges mennyiségben összekeverünk, majd jó tíz percig állni hagyjuk, így a zabpehely egy kissé megpuhul. Ha kisgyermeknek készítjük, néhány órával fogyasztás előtt a zabpelyhet beáztathatjuk vízbe, vagy leforrázhatjuk. Így az étel ugyan veszít értékéből, de könnyebben fogyasztható lesz.

Ajánlott egyéves kortól. Kisebbeknek eleinte legfeljebb egy-két kanál búzacsírát, beáztatott és megőrölt zabpelyhet keverjünk a gyümölcspépbe.


Tejes müzli totyogóknak

Hozzávalók nagyétkű kisgyermek számára: 2 dl tej, két teáskanál mazsola, négy evőkanál zabpehely, két evőkanál összetört kétszersült, egy teáskanál őrölt mogyoró, reszelt alma. A tejet megmelegítjük, a hozzávalókat belekeverjük, fél óráig állni hagyjuk. A reszelt almát fogyasztás előtt adjuk a müzlihez.

Egyéves kortól ajánlott.


Kakaós hajdinakása

Hozzávalók nagyétkű kisgyermek számára: 1,5 dl anyatej vagy tehéntej (a gyermek életkorától függően), egy teáskanál instant kakaópor, 30 g darált hajdina, nagyobbaknak egy evőkanál tejszín.

A tejet kakaóporral és hajdinadarával elkeverjük, kis lábasban lefedve körülbelül tizenöt percig főzzük. A kész ételt tányérba öntjük, a tejszínt hozzákeveverjük.


Darapuding

Hozzávalók négy főre: 1 l tej, 15 dkg kukorica vagy búzadara, késhegynyi só, két evőkanál étolaj, két evőkanál méz, mazsola.
A darát forró tejbe habarjuk, sűrű péppé főzzük.A többi hozzávalót is belekeverjük, és az egészet vízzel kiöblített pudingformába töltjük. Hideg helyre állítjuk, kihülés után kiborítjuk. Szamóca- vagy málnalekvárral tálaljuk.

Egyéves kortól ajánljuk.


Kölespuding

Hozzávalók négy főre: 1 l víz, 10 dkg hántolt köles, öt evőkanál méz, két evőkanál étolaj, 5 dkg mazsola, 1 kg alma, egy citrom, két narancs.
Forráskor a vízbe öntjük a kölest, lassú tűzön forraljuk, nem kevergetjük. Közben megreszeljük az almát, mazsolával, mézzel, kevés olajjal és citromlével összekeverjük. Ha rágni még nem tudó csecsemőnek adjuk, a hozzávalókat daráljuk meg, vagy aprítsuk fel aprítógépben.

Ahogy a köles megfőtt, levesszük a tűzről, fölé rakjuk az almát, narancsszeletekkel, vagy idénygyümölcsökkel díszítjük. Befedve állni hagyjuk, míg a gyümölcsök átmelegszenek.

Hét-nyolc hónapos kortól ajánljuk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top