nlc.hu
Baba
Gabonás finomságok kicsiknek 2.

Gabonás finomságok kicsiknek 2.





Búzacsíra-finomság

A gabonákat ki is csíráztathatjuk, ezzel növeljük táplálkozási értéküket. Az egészséges gabonaszemeket beáztatjuk, néhány óra múlva nedves textilpelenkán vagy speciális csíráztató cserépben szétterítjük és naponta többször átmossuk, épp annyira, hogy ki ne száradjon. A folyó vízben történő átmosás azért fontos, mert a csírázó mag a nedves környezetben könnyen megpenészedik.

Pár nap alatt megjelennek a magon az apró csírakezdemények. Ekkor a gabona édes ízű, és a benne levő enzimeknek köszönhetően nyersen is könnyen emészthető. Müzli alapanyagnak is kiváló, magában is lehet csipegetni, rágcsálni.

A finomság pedig így készül:

Hozzávalók két kisgyermek számára: 5 dkg kicsírázott búzát megdarálunk, majd összekeverjük néhány evőkanál banánpéppel, egy reszelt almával, és 1 dl tejszínnel vagy joghurttal. Fűszerezzük késhegynyi fahéjjal.

Egyéves kortól ajánjuk.


Rizskrokett

Hozzávalók két személyre: 15 dkg főtt barna rizs, két evőkanál összevágott hagyma, három evőkanál étolaj, 2 dkg reszelt sajt, egy tojás, két evőkanál búzakorpa.

Az alaposan megfőzött, kihűlt barnarizst összekeverjük a tojással, búzakorpával, reszelt sajttal és az aprított hagymával. Picit megsózzuk, majd legalább fél órán át állni hagyjuk. Kroketteket vagy lepénykéket formálunk belőle és bő olajban kisütjük. Paradicsommártással tálaljuk.

Egyéves kortól ajánljuk.


Müzlis süti





Hozzávalók: 20 dkg margarin, 10 dkg cukor, három tojás, 30 dkg aprított aszalt gyümölcs, 10 dkg aprított mandula, fél teáskanál fahéj, egy teáskanál sütőpor, 30 dkg vegyes gabonapehely.

A margarint a cukorral és a tojásokkal habosra keverjük. Az aszalt gyümölcsöket, a mandulát, a fahéjat, a sütőport és a gabonapelyhet szintén a masszához keverjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe kis kupacokat halmozunk, kb. huszonöt percig sütjük. Pár nap múlva igazán finom.


Katicabogaras torta

Hozzávalók a tésztához: két tojás, 15 dkg cukor, 5 dkg margarin, 1 dl kefir, fél csomag sütőpor, 2o dkg liszt

Hozzávalók a krémhez: fél liter tej, egy zacskó pudingpor (vanília vagy eper ízű), három kávéskanál cukor

Díszítéshez: zöld színű marcipánmassza, tizenöt darab nagyszemű eper, három kávéskanál kakaópor, három kávéskanál cukor, hat kávéskanál tej.





A cukrot és a tojást botmixerrel mély műanyag tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a kefírt, a mikróban folyékonnyá olvasztott margarint, a lisztet és a sütőport. Margarinnal kikent, kilisztezett tortaformába vagy gyümölcstortaformába öntjük és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük. Kivesszük a formából és egy tálon hűlni hagyjuk.

A fél liter tejből, a pudingporból három kávéskanál cukorral pudingot készítünk. Teljesen kihűtjük, tetejéről leemeljük a bőrt. A hideg pudingot a kihűlt tortalapra kenjük. Ezt előző nap is elkészíthetjük, de az eperkaticákat csak közvetlenül tálalás előtt tegyük fel rá.

A pudingrétegre durva reszelőn reszeljünk zöld marcipánt – ez lesz a fű, amiben a katicák mászkálnak. A zöld rétegre fektessük fel a megmosott, félbevágott epreket. A három kávéskanál kakaót keverjük csomómentesre három kávéskanál cukorral és hat kávéskanál tejjel, mindezt kis nyeles forralóedényben főzzük össze, azután hűtsük ki. Nem szilárdul meg. Egy kis neylonzacskóba töltjük, pici lyukat szúrunk a sarkába és az eprekre csíkot és pöttyöket nyomunk.

Tipp: készen kapható gyümölcstortaalapból is készíthetjük a tortát. Ha túl folyékony a csokimáz, kevés liszttel sűrítsük. Tegyük zacskóstul hűtőbe a megmaradt mázt, másnap torta nélkül is örül majd a kicsi, ha katicákká varázsolt epret kap uzsonnára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top