Nem súlyos betegség, de sok kellemetlenséget okozhat a tejcukor-érzékenység, ezért jobb, ha tisztában vagyunk azzal, ha minket is érint ez a dolog. Így ugyanis tudatosabban táplálkozhatunk, és megszabadulhatunk a rendszeres hasgörcsöktől vagy a legrosszabb pillanatban ránk törő hasmenésektől. Ennek érdekében az alábbi tévhiteket mindenképpen érdemes kigyomlálni a laktózintoleranciával kapcsolatos elképzeléseink közül.
1. A laktózérzékenység csak a gyerekeket érinti – Ez a probléma a felnőtteknél éppúgy megjelenhet, mint a gyermekeknél. Sokan úgy vélik, hogy a laktózérzékenység már a születéstől fogva jelen van, és idővel kinövi majd a gyermek. Az igazság viszont az, hogy a legritkább esetben születik valaki laktózérzékenyen, viszont később bármelyik korban kialakulhat – akár felnőttnél, akár gyereknél –, és az esetek többségében többé nem is múlik el. Kivétel ez alól, ha a laktózérzékenységet valamilyen betegség, fertőzés vagy gyógyszerek váltották ki – ilyen esetben a szervezet tejcukorlebontó képessége átmenetileg „felfüggeszti magát”, majd újra helyreáll, ha a kiváltó ok megszűnik.
2. Aki tejcukorérzékeny, annak csak a tejtermékeket kell kerülni – Sajnos sokkal nehezebb a életük a tejcukor-érzékenységgel élőknek, mint gondolnánk, ugyanis nemcsak a tejtermékek tartalmaznak tejcukrot, hanem számos más élelmiszer is: például a virsli, a májkrém, a párizsi, bizonyos pékáruk, a gabonapelyhek, a müzlik és nápolyik is – hogy csak néhány meglepő példát említsünk. Tehát elvileg ezeket mind ki kell húzniuk az étrendjükből a tejcukorérzékenyeknek, ha nem akarnak kellemetlen tüneteket.
3. Nem is olyan gyakori dolog a tejcukor-érzékenység – Sokkal többen szenvednek tőle, mint azt általában gondoljuk, ugyanis becslések szerint a világ lakosainak körülbelül 70-75 százaléka laktózintoleráns. Hazánkban ez az arány 15-35 százalék körül alakul, míg más európai országokban kevesebb a laktózérzékenyek száma: az Egyesült Királyságban, Hollandiában, Belgiumban, Svédországban például csak 5 százalék körül mozog a teljes lakossághoz képest. Kínában ugyanakkor a lakosság 92 százaléka kimutathatóan tejcukorérzékeny!