Életmód

Az antioxidáns élelmiszerek

Az antioxidánsok a szervezetben lévő szabadgyökök megkötésére szolgáló anyagok. Ahogy a rozsda "megeszi" a fémet, öregíti és használhatatlanná teszi, hasonlóképpen oxidálja ("rozsdásítja") szervezetünket az ún. szabadgyök.

Az antioxidáns élelmiszerek
Dr. Denham gerontológus – akit a biológiai szabadgyökök felfefedezésért és káros működésük leírásáért orvosi Nobel-díjra jelölték – fedezte fel 1954-ben, hogy a szabadgyökök öregedés folyamatában is szerepet játszanak.

Érdemes tudni, hogy csaknem minden fizikai és kémiai ártalom, a toxinhatások, az UV- és ionizáló sugárzások, a politraumatizáció, műtétek, a mindenfajta sejtkárosodás, fertőző ágensek, az anyagcsere-betegségek,, sőt, a pszichés stressz is oxidatív szabadgyök képzéséhez vezet.

A mai ember „egészségi állapota” antioxidáns-ellátottsága miatt gyakorlatilag idült betegségnek tekinthető: krónikus, relatív antioxidáns- hiányos a szervezetünk, mely állapot hozzájárulhat az Az antioxidáns élelmiszereköregedési folyamatok felgyorsulásához és a fent felsorolt betegségek kialakulásához.

Mik az antioxidánsok, miért fontosak számunkra?

Az antioxidánsokat nem egy-egy vegyületként, hanem vegyületek keveréke.

A különböző antioxidánsok kombinációja nagyobb védelmet nyújt, mint az egyes tápanyagok önmagukban.

Mik a flavonoidok?

Az antioxidáns élelmiszerek A flavonoidokat az növények saját védelmükre termelik azokat. Számos kutatás támasztja alá antioxidáns, így egészségvédő és preventív tulajdonságaikat.

Mivel a vitaminok a flavonidokkal együtt végzik az antioxidáns vegyületek regenerálását.
Vitaminfogyasztásnak is csak flavonoid bevitelével együtt van értelme. Táplálékaink közül a legjelentősebb flavonoid források a bogyós gyümölcsök, a citrusfélék, a hagymafélék, a zöldtea és a vörösborok.

A tudatosan megválogatott élelmiszer-nyersanyagok, a tudatos táplálkozás így jelentős szerepet tölthet be a szabadgyökös károsodások kivédésében, illetve a „szabadgyökös betegségek” megelőzésében.

Prof Dr. Figler Mária
Intézetigazgató egyetemi tanár, gasztroenterológus szakorvos

További információk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top