Életmód

3 szuper fogyasztó ételkombináció

Korántsem mindegy, mit mivel eszel: ezek az ételkombinációk egyszerre védik az egészségedet, és segítenek leadni a felesleget.

1. Hal és brokkoli

Miért? Jelentősen csökkenti a rák kockázatát.

Tudomány a szavak mögött: A tonhal szelént tartalmaz, amely növeli a szervezetben egy rákellenes enzim mennyiségét – ugyanazét, amelyet a brokkoli hatóanyagai is emelnek. Egy brit kísérletből kiderült, hogy a két étel együtt 13-szor hatékonyabban lassítja a ráksejtek növekedését, mint bármelyikük egyedül.

A lényeg: Egyél rendszeresen húst és halat zöldségekkel. Nemcsak a hal kiváló szelénforrás, hanem a marhahús, a pulyka, a brazil dió és a gomba is: jól illik hozzájuk a brokkoli, a karfiol, a kelbimbó és a káposzta is.

2. Avokádó és salsa

Miért? Egyszerre ízletes és egészséges

Tudomány a szavak mögött: Az élénk színű zöldségek gazdagok karotinoidokban, amelyek egyszerre csökkentik a rák, a szívbetegségek és a szemészeti problémák kockázatát. Mivel azonban a belőlük képződő A-vitamin zsírban oldódik, érdemes hozzájuk egy kis zsiradékot is fogyasztani, ezt találod meg az avokádóban. Egy avokádós salátából tízszer több béta-karotin és szintén szemvédő lutein szívódik fel a szervezetben, mint egy avokádó nélküliből.

A lényeg: Ahányszor színes zöldségeket fogyasztasz, egyél velük egy kis zsiradékot, például egy kevés sajtot, egy pici vajat vagy egy kis olajos salátaöntetet.

3. Koffein és edzés

Miért? Mert megvédi a bőrödet a ráktól.

Tudomány a szavak mögött: egy amerikai kísérletben napnak kitett bőrű egerekkel koffeintartalmú folyadékot itattak, majd betették őket a mókuskerékbe. Az eredmény: ezeknél az egereknél jelentősen lecsökkent a bőrrák kockázata. Mind a koffein, mind pedig az edzés hozzásegít, hogy a károsodott sejtek még azelőtt elpusztuljanak, hogy rákossá válnának. A kettőt kombinálva pedig nem összeadódik, hanem megsokszorozódik a hatás: azoknál az egereknél, amelyek koffeint fogyasztottak és futottak, csak harmadannyi károsodott bőrsejtet fedeztek fel, mint azoknál, amelyek csak az egyiket vagy másikat kapták.

A lényeg: az orvosok napi egy vagy két csésze kávét javasolnak, lehetőleg edzés után.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top