Életmód

Te hogy mutatsz a fotókon?

A világ egyik vezető fényképezőgép-márkája megbízásából készült felmérés szerint az amerikaiak jelentős része nem tartja magát fotogénnek, elégedetlen azzal, ahogy a fényképeken mutat, és ha tehetné, újra elkészíttetné például az érettségi, esküvői, születésnapi portrékat...

A Nikon cég nemrég tette közzé “Picture Yourself” című, az amerikai lakosok saját fotóikkal kapcsolatos véleményét vizsgáló kutatását. A felmérés szerint az amerikaiak nem elégedettek a fotókon látható önmagukkal, és ha tehetnék sok képet újra elkészíttetnének.

Az 1000 megkérdezett részvételével készült, a felnőtt lakosság véleményét reprezentáló kutatás szerint az amerikaiak 92 százalékáról készült legalább egy fényképfelvétel az elmúlt egy évben. A fotókkal kapcsolatban azonban a válaszadók 79 százaléka úgy fogalmazott, “élőben sokkal jobban néznek ki, mint a képeken”. Érdekes módon a nemtetszési arány szinte megegyezett a férfiak és nők között: a nők 79, a férfiak 78 százaléka nem volt elégedett a róla készült fényképekkel.

Testsúly, fog, szem, ráncok…

És hogy mi az, ami nem tetszik? A megkérdezettek 26 százaléka a kép által sugallt testsúlyával bizonyult elégedetlennek, 18 százalékuknak pedig nem tetszett a saját mosolya, illetve a fogai. 16 százalékot a szemei, 8 százalékot a ráncai, 7 százalékot a túl fényes, 6 százalékot pedig a túl sápadt arca zavarta.

Vannak bizonyos vissza nem térő pillanatok, amelyekre később, a fényképeket nézegetve jól esik visszagondolni. Ám van az úgy, hogy a kép nem sikerül túl jól, vagy legalábbis nem tetszik annak, akiről készült…

A kutatás szerint a megkérdezettek 25 százaléka, ha tehetné, újra elkészíttetne egy bizonyos családi portrét, 21-21 százalékuk pedig újracsináltatná a középiskolai érettségi képét, illetve a jogosítványban szereplő arcképét. 15 százalék egy esküvői fotó, 7 százalék pedig valamelyik születésnapi képe sikertelenségét fájlalja.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top