nlc.hu
Aktuális
Melengető italok

Melengető italok

Nemcsak a karácsonyi vásárokban, de később is, és nemcsak kint, a hideg utcán, vagy kirándulás közben, de a meleg szobában is jólesik, ha kezünket egy forró bögrén melengethetjük. És nem mindegy, mi van a bögrében...

Melengető italokA hidegben a meleg ital felgyorsítja a véráramlást, ezért esik olyan jól valami forrót kortyolni. De vigyázzunk: túl forrót enni és inni ugyanolyan egészségtelen, mint túl hideget!

Tamás ezúttal elkészítette a múlt héten már megemlített eggnogot, amely az angolszász kultúrákban népszerű leginkább. A meleg tojáslikőrré egyszerűsített forró és alkoholos ital egyaránt tetszeni fog majd a vendégeknek és – a felnőtt! – családtagoknak.

A forró csoki viszont kimondottan mindenki kedvence, selymes és finom. Minél magasabb kakaótartalmú csokiból készítjük, annál finomabb, bár a csokiboltosok biztosan tudnának erről a kérdésről vitát nyitni, hiszen mindenkinek megvan a maga tökéletes receptje.

A fekete tea szintén nagyszerű alapja egy meleg italnak, de nem árt még egyszer tudatosítani, hogy a fekete tea önmagában is rendkívül egészséges. Mivel a benne lévő koffein a kávéval ellentétben nem a gyomorban, hanem később, a bélrendszerben szabadul fel, ezért élénkítő hatása nem olyan gyors, viszont tartósabb. Ezenkívül javítja a koncentrációt, sejtvédő, és még vitamin is található benne. Bizonyos kutatások azt állítják, hogy a fogaknak is jót tesz, még az is lehet, hogy így van… Ja, és éhgyomorra, éppen a koffeintartalom miatt, inkább ne fogyasszuk. A Tamás által ajánlott, tejjel készített, fűszeres változat igazi téli különlegesség. Ahogy a mandulás tej is az. Igaz, ez nem túl olcsó, de nem kidobott pénz, az biztos. Aki gondolja, kísérletezzen bátran tovább, reszeljen bele marcipánt, öntsön hozzá pár csepp mandulalikőrt, vagy tegyen rá narancshéjat.

Meleg italokból mindenki elkészítheti a maga kedvencét, attól függően, hogy tejes vagy teás, boros vagy sörös (igen, sörös!) alappal dolgozik.

Egészségükre!

Mandulás tej (10 perc+10 perc pihentetés)

Hozzávalók: 1 l tej, 20 dkg darált mandula, 15 dkg cukor.

A tejet a cukorral és a mandulával együtt felforraljuk, 5 percig főzzük, majd fedővel lefedve 10 percig állni hagyjuk. Végül leszűrjük, és melegen fogyasztjuk.

Melengető italok

Tipp: Ha fokozni akarjuk az élvezeteket, tehetünk hozzá 5 dkg reszelt marcipánt is.


A Nők Lapja 6. további isteni elegítő italreceptek várnak!
(Fűszeres tejes tea, Eggnog, Forró csoki, Forralt bor)

Máté Krisztina: Végre én megyek a gyerekekért az oviba!Még több az e heti Nők Lapjából:

Máté Krisztina: Végre én megyek a gyerekekért az oviba! »
D. Tóth Kriszta: Gorillázás Pizzaországban »
Használt rágó, megrágott kenyér – A legfurcsább sztárrelikviák »
14 napos boldogságterápia – ha unod a hideget »
Véres forgatás Újpesten: megkorbácsolt lányok »
9 tuti karcsúsító mozgásforma tavaszra »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top