nlc.hu
Trend
Az apartman

Az apartman

Kedvenced lakhelyének megvásárlásakor az lebegjen a szemed elõtt, hogy állatkád életének hátralévõ részét az általad választott lakóalkalmatosságban lesz kénytelen eltölteni.

Az első és legfontosabb szabály: a méret a lényeg!





Nem létezik túl nagy hely egy rágcsáló számára. Mivel többségüknek igen nagy a mozgásigénye, elegendő teret kell biztosítanod számukra a futkározáshoz, legalább annyit, hogy ne az etetőben kelljen landolniuk egy-egy kimerítő kör után. A rágcsálókat leggyakrabban terráriumokban vagy drótketrecekben szokás tartani, de léteznek kifejezetten hörcsögök számára készült bújócskák, odúk is. Gondolj arra is, hogy a rágcsálók leginkább álló helyzetben szeretnek időzni.

A legnépszerűbbek és legolcsóbbak talán a terráriumok, melyeknek óriási előnye, hogy teljesen fedettek, így például nem a szimatodra kell hagyatkoznod, ha esetleg sötétben akarod megtalálni állatkádat. Egyes példányok képesek szinte egész nap kitartóan ásni, így míg a terrárium bent tartja az almot és a különböző ételmaradványokat, addig egy drótketrec környezete tele van kilökött faforgáccsal, és leginkább az ősrobbanás állapotához hasonlítható. Hátrányként említhető, hogy a terráriumok kevésbé szellőznek, bár amíg nincsenek összezsúfolva benne rágcsálóid, addig ez nem jelenthet problémát.





Ha a terrárium mellett döntesz, mindenképpen üveget válassz, mert az ellenáll a rágcsálásnak, bár egyes példányok előszeretettel dézsmálják meg az üveglapokat összetartó ragasztódarabokat is. Ez gyakorlatilag annyit jelent, hogy akváriumod elveszti víztartó képességét, elfelejtheted tehát, hogy az akvarisztika lesz a soron következő hobbid. Üvegből készült terráriumot már kb. 70-100 Ft/liter áron (20-30 literes akvárium már kényelmes otthonként szolgálhat) beszerezhetsz bármelyik kisállat boltban, és lássuk be, hogy ekkora összeg miatt még nem kell bankot rabolnod.





Három dologra kell nagyon odafigyelned, ha ketrecet választasz.Először is csekkold le, hogy elég szűk-e a rácsozat, a rágcsálók ugyanis nagymesterei a szökésnek. Ellenőrizd továbbá a ketrec aljzatát is. Sokszor ezt is drótból készítik, ami azért veszélyes, mert becsípheti az állat tappancsát, az újszülöttek pedig beszorulhatnak a rácsok közé. Végül, ha műanyag aljzatú ketrecet vásárolsz, ellenőrizd, nincs e rajta olyan rés, ahonnan kedvenced egy kis aknamunkát folytatva önkéntes száműzetésbe nem vonulhat.

Figyelj arra, hogy a tálca pereme elég magas legyen (legalább 10 cm), mert ha ennél alacsonyabb, könnyen kiszóródik a forgács, az aktuális „takarítónő” legnagyobb örömére. A drótketrecek előnye talán a jobb szellőzés, bár ez is inkább az állatnak kedvez, neked talán kevésbé lesz kellemes élmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top