nlc.hu
Szabadidő
Az éhség ünnepei – Anyám könyve

Az éhség ünnepei – Anyám könyve

A Nobel-díjas francia író édesanyjának állít emléket könyvében, miközben feltámaszt egy letűnt kort: lenyűgöző érzékletességgel eleveníti fel a háború előtti Párizs alakjait, színeit, hangulatát.

Az éhség ünnepei - Anyám könyveAz 1940-ben Nizzában született Jean-Marie Gustave Le Clézio méltán nyerte el 2008-ban az irodalmi Nobel-díjat. Bár több mint 30 művet írt, magyarul sajnos csak néhány olvasható. Ezt  a mulasztást igyekezett kisebbíteni az Ulpius-ház Könyvkiadó Az éhség ünnepei – Anyám könyve (eredeti címén Ritournelle de la Faim) kiadásával.

Az Arthur Rimbaudtól kölcsönzött cím, és a mottóként felhasznált Rimbaud-vers valamiféle eligazítást jelent az olvasó számára, jóllehet a költemény megfejthetetlensége révén aligha tartalmi értelemben. Inkább Rimbaud kalandos, utazásoktól hemzsegő, zaklatott életéhez alliterál, amihez hasonlót Le Clézio is él. Hiszen az ő műveit is utazások emlékei járják át, ami aligha lehet másként egy olyan embernél, aki négy világrészben érzi magát otthon.

Az éhség ünnepei mégsem útikönyv, még áttételesen sem az, mert nem annyira a földrajzi terek, hanem az idő távlatai jutnak szerephez benne. Nehezen befogadható, az intellektus együttműködésére számító műről van szó, amiből soha sem lesz bestseller, mégis igazi szellemi élményt képes nyújtani, mégpedig azért, mert áthatja a francia könnyedség, szellemesség, életfelfogás, az olvasóba vetett hit, hogy partnerként száll be a kötet-nyújtotta játékba. Ezért elsősorban az igazi irodalmi csemegéket kedvelőknek ajánljuk.

A történet: Párizs, a harmincas évek második fele. Az előkelő Cotentin utca egyik nagypolgári lakásában él a bájos fiatal lány, Ethel Brun, szüleivel, jóképű, sármos, de könnyelmű apjával, és szépséges, ám kissé hisztérikus anyjával, akit állandó féltékenység gyötör, mert életükbe beférkőzik az egykori szerető, a csodás hangú énekesnő. Ethel szenved ebben a hazugságokra épülő látszatvilágban. Aztán egy napon a Brun család elveszti minden vagyonát, kitör a háború, és nekik menekülniük kell a megszállt Párizsból. Ethel veszi kézbe a család sorsának irányítását. Nizzába mennek, és ebben az „operett-városban”, majd a németek bevonulása után a hegyekben vészelik át a háborús éveket – bujkálva, éhezve, fázva. A háború után ide jön el Ethelért kamaszkori szerelme, hogy feleségül kérje, és mindent maguk mögött hagyva új életet kezdjenek a tengeren túl.

Szerző: Jean-Marie Gustave Le Clézio
A könyv címe:
Az éhség ünnepei – Anyám könyve
Fordította:
Lőrinszky Ildikó
Kiadó:
Ulpius-ház Könyvkiadó Budapest, 2009

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top