Édesköményleves |
Hozzávalók: egy nagyobb édeskömény • 4 dkg vaj • 1 dl tejszín • só, bors
Elkészítés: Daraboljuk fel az édesköményt, a levelét tegyük félre, mert tálaláskor jól fog majd mutatni díszítésként. Közepes lábosban vajon pároljuk meg a darabokat, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje őket. Sózzuk, borsozzuk, 15 perc alatt főzzük puhára. Ha megfőtt az édeskömény, turmixoljuk össze, majd adjuk hozzá a tejszínt, és egyszer forraljuk fel, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk újra. Tálaláskor szórjuk meg az apróra vágott ánizsos levélkékkel.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
• energia: 138 kcal
• fehérje: 3 g
• zsír: 12 g
• szénhidrát: 4 g
Serpenyőben pirított édeskömény húsos szalonnával |
Hozzávalók: két közepes méretű édesköménygumó • négy szelet húsos szalonna • 4 dkg vaj • két evőkanál cukor • fél citrom reszelt héja • fél csokor petrezselyem felaprítva • 1,5 dl alaplé • só, bors
Elkészítés: Az édesköményt közepesen vastag szeletekre vágjuk. Serpenyőben zsírjára sütjük a szalonnát, kis tálkában félretesszük. Ugyanebben az edényben megolvasztjuk a vajat és a cukrot, enyhén karamellizáljuk. Ebbe tesszük bele az édesköményt, és néhány percig pirítjuk. Felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, és lassan pároljuk. Friss petrezselyemmel és a kisütött szalonnaszeletekkel tálaljuk.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
• energia: 224 kcal
• fehérje: 7 g
• zsír: 15 g
• szénhidrát: 12 g
Narancsos édeskömény-saláta |
Hozzávalók: két nagyobb narancs • két közepes édeskömény • egy nagyobb fej lila hagyma • olívaolaj • frissen facsart narancslé • balzsamecet • só • fekete bors
Elkészítés: A gumókat vékony szeletekre vágjuk. A narancsokat gerezdekre szedjük, és eltávolítjuk a hártyákat (fél narancsot elteszünk az öntethez). A lila hagymát vékonyra szeleteljük. Az öntethez: a balzsamecettel elkevert narancslében feloldjuk a sót, hozzáadjuk a borsot, és folyamatos kevergetés közben adagoljuk hozzá az olívaolajat. Az édeskömény-szeleteket, a lila hagymát és a narancsdarabokat összekeverjük, leöntjük az egészet a narancsos öntettel.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
• energia: 129 kcal
• fehérje: 3 g
• zsír: 9 g
• szénhidrát: 9 g
Csőben sült édeskömény |
Hozzávalók: két nagyobb édeskömény • 2 dl tejszín • egy evőkanál liszt • 5 dkg parmezán sajt durvára reszelve • frissen őrölt szerecsendió • só
Elkészítés: Az édesköménygumókat cikkelyekre vágjuk, fogpiszkálóval átszúrjuk, hogy ne essenek szét főzés közben. Majdnem puhára főzzük őket. Alaposan lecsöpögtetjük. Közben felforraljuk a tejszínt, belekeverjük a liszt és a sajt nagy részét, szerecsendióval és sóval ízesítjük. Hőálló tálba tesszük az édesköményszeleteket, eltávolítjuk a fogpiszkálót. Ráöntjük a tejszínt, és mehet is a 200 ºC-ra előmelegített sütőbe. Tálaláskor a maradék parmezán sajttal megszórjuk.
Az összmennyiség 4 főre készül, egy adag (10 deka) tartalmaz:
• energia: 195 kcal
• fehérje: 7 g
• zsír: 12 g
• szénhidrát: 8 g
A Nők Lapja Egészség márciusi számából: • Tényleg jobb a bio? – Exkluzív laborvizsgálat |