Ha nem engedheted meg magadnak, hogy teljesen átállj a biogyümölcsökre és -zöldségekre, nézd át alaposan a kamrád tartalmát. Két olyan gyümölcs- és zöldségcsoport van, amelyből érdemes ragaszkodnod a vegyszer nélkül termesztett változathoz: azokból a terményekből vegyél biót, amelyekben általában a legtöbb vegyszermaradványt találják, illetve amelyeket a leggyakrabban fogyasztod.
Egyes gyümölcsök és zöldségfélék ugyanis a tesztek szerint sajnos még mosás és hámozás után is több növényvédőszer-maradványt tartalmaznak, mint mások.
A vizsgálatok szerint a következő „piszkos tizenkettő” a legszennyezettebb: őszibarack, alma, paprika, zeller, nektarin, eper, cseresznye, körte, szőlő, spenót, saláta és burgonya. Az ideális az lenne, ha ezekből a bio változatot szereznéd be, de ha ez nem megy, koncentrálj közülük azokra, amelyeket a leggyakrabban eszi a család.