Spanyol kutatók szerint az étcsokoládé enyhítette a hasi vérnyomás étkezés utáni emelkedését, amely a májcirrhózisos betegeknél veszélyes méreteket is ölthet, olyannyira, hogy a vérerek megrepedéséhez is vezethet. A vizsgálat szerint a kakaóban talált flavanol nevű antioxidáns tesz különösen jót a vérnyomásnak, mivel ezek a vegyületek ellazítják és tágítják a vérerek simaizomzatát.
A 21, végstádiumú májbetegségben szenvedő páciens részvételével lefolytatott kísérletben a résztvevők egy részének 85 százalék kakaótartalmú étcsokoládét kínáltak az ebédhez – ezeknél az embereknél észrevehetően kisebb volt a máj vérnyomásemelkedése, mint azoknál, akik fehér csokoládét kaptak. Ha további vizsgálatok is igazolják ezeket a tapasztalatokat, igen könnyen megtörténhet, hogy a májbeteg páciensek orvosi javaslatra csokiznak majd.