nlc.hu
Aktuális
Ugyan Anita belebetegedett az Everestbe

Ugyan Anita belebetegedett az Everestbe

Ugyan Anita, aki tavaly novemberben férjhez ment Michael Koboldhoz és a nevét is felvette, a Mount Everest déli oldaláról oxigénpalack nélkül próbálja elérni a 8850 méter magas csúcsot. A vállalkozás több szempontból is életveszélyes: az egyik fő ok az úgynevezett Akut Magashegyi Betegség (AMS), amely olyan tüneteket produkálhat, mintha egy búvár túl gyorsan jönne fel a mélyből.

Anita, aki csapatukból a második legerősebb hegymászó, a csúcs előtti 2-es Táborban töltött harmadik napon lett rosszul: étvágytalanság, lüktető fejfájás és hányinger tört rá. Egy álmatlan éjszaka után a csapat világhírű orvosa, Robert Casserly elrendelte a 2-es Tábor elhagyását, pedig a Khumbu jégfalon keresztül az Alaptáborba vezető út egészségesen is kockázatos. 

forrás: www.everest-challenge.com
forrás: www.everest-challenge.com

A magashegyi betegségnek tapasztalt hegymászók is áldozatul esthetnek. Egyetlen gyógymódja, ha minél hamarabb lejjebb ereszkedik az ember. Anita az Alaptábor alatti faluba a saját lábán tudott lesétálni és pár nap pihenés után újra visszatér a hegyre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top