nlc.hu
Életmód
Fogj pasit levendulával!

Fogj pasit levendulával!

Ha jót akarsz magadnak, és ez a jó történetesen egy pasi, akkor válassz levendulaillatot – kutatások szerint ugyanis a férfiak nagyon kedvelik ezt a harmonikus illatot.

Persze elsőként nem ez jut eszünkbe a finom illatú, lila színű növényről, sokkal inkább nyugtató hatása és nagymamánk felszólítása, miszerint: „Nem tudsz aludni? Tegyél, lányom, a párnád alá egy kis levendulát, és reggelig húzod majd!”

A levendulát elsősorban illóolajáért, annak egészségünkre, hangulatunkra és környezetünkre gyakorolt jótékony hatása miatt szeretjük, de a lakás díszeként sem utolsó. Ám a levendula nemcsak szép kerti virág, de mint gyógynövényt és fűszernövényt is felhasználhatjuk. Hatása: nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, étvágyjavító, epehajtó és vízhajtó.

Fogj pasit levendulával!

Mire használd?

  1. Ha szeretnél jól aludni, akkor tegyél a párnád alá akár frissen, akár szárítva, és máris pihentebben ébredsz reggel.
  2. Ha egy fárasztó nap után felfrissülésre vágyunk, csepegtessünk levendulából nyert illóolajat egy párologtatóba, vagy vegyünk egy jó forró levendulás fürdőt.
  3. Az egészségünkre is jó hatással van: csökkenti az idegfeszültséget, a szívpanaszokat, de a szédülés és a migrén ellen is hatékony. A belőle kivont illóolajból kockacukorra csepegtetve enyhíti a gyomor- és szívpanaszokat.
  4. Ha fáj a fejünk, dörzsöljük be a halántékunkat vagy az orrtövet levendulaolajjal, gyulladásra pedig készítsünk borogatást a virágából.
  5. A szekrényben a molyok elriasztására is alkalmas.
  6. A szárított virágból készült levendulás cukrot használhatjuk süteményhez vagy nyári jegesteához.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top