A zsiradék ugyanis nem feltétlenül hizlal, viszont bizonyos mennyiségre szükséged van belőle ahhoz, hogy egészséges maradj. A hízás oka: több kalóriát viszel be a szervezetedbe, mint amennyit felhasználsz – függetlenül attól, hogy ezek a kalóriák zsírból, szénhidrátból, vagy fehérjéből származnak. Az viszont tény, hogy a zsiradék nagyon kalóriadús, így viszonylag kis mennyiséggel is komoly kalóriamennyiséget vehetsz fel.
Az orvosok azonban óvnak a teljesen zsírmentes diétától: ha egészséges akarsz maradni, elegendő zsiradékot kell elfogyasztanod, az ajánlások szerint a napi kalóriamennyiség 20-35 százaléka származzon belőle. Az azonban korántsem mindegy, milyen ez a zsír: a telített, állati zsírok emelik a koleszterinszintet, és eltömik az ereket, míg az elsősorban növényi zsiradékokból származó telítetlen zsírsavak segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében, gátolják a gyulladásokat a szervezetben, védik a szív egészségét, és még a hasra lerakódott felesleg leadásában is segíthetnek. A hidrogénezett növényi zsiradékokat, a transzzsírokat azonban kerüld, mivel nagyon egészségtelenek.