nlc.hu
Trend
A tartási hibákról

A tartási hibákról

Bármilyen fajú, fajtájú állat vásárlásánál felelõsséget vállalunk az új jövevény életéért. Mielõtt megérkezne kedvencünk, gondoljuk át, hogy az állat fajának, fajtájának milyen igényei vannak: élettér, szociális tulajdonságok, takarmányozás.

Lábtörés





A madarak lába nagyon vékony, könnyen beleakadhat például a kalitka rácsába és eltörik. A törött csont magától összeforrhat. Azonban gyakran rosszul forr össze, és a madár mozgássérült lesz. Megpróbálhatjuk mi magunk rögzíteni a csontot: fogjuk kézbe a madarat, húzzunk egy szívószál darabot a törött lábára úgy, hogy a felhúzáskor a 3 lábujjat előre, a negyediket hátrafele irányítjuk. 2 hét múlva eltávolíthatjuk a ˝sínt˝.






Csőr és karom túlnövés

A fogságban tartott madaraknál gyakori jelenség.
A problémát a túlnőtt szaru végének egy éles ollóval történő lecsippentésével szüntethetjük meg. Megelőzésképpen tegyünk a kalitkába csőrkoptatót, és vegyünk egy olyan csövet, ill. hengert, melynek a felülete érdes, és húzzuk az ülőrúdra.






Kopaszodás


Leggyakrabban a napfény-, vitaminhiány és az unalom okozza. A szűk helyen tartott állat unalmában a saját vagy a társainak tollát kezdi kihuzogatni. A kezelés az okok megszűntetésével történik.





 
Rendellenes vedlés

A vedlés normális folyamat a madaraknál. Azonban ha az pár óra vagy nap alatt zajlik le, az már rendellenes. Ezt általában ijedség, vagy stressz, friss levegő, napfény hiánya váltja ki.


Hőguta

Ha hosszantartó, erős napfény éri az állatot hőgutát kapnak. Nyáron, nagy melegben ne hagyjuk napon őket!






Megfázás

Huzatban tartott madarak gyakran megfáznak. Jellegzetes tünetei: nehezített légzés, tátogás, tüsszentés, orrváladék ürülése. A betegség kialakulásának kivédése céljából tartsuk száraz, huzatmentes, meleg helyen kedvencünket!






Bélhurut


Túl sok, túl nedves zöldeledel, romlott lágyeleség, megfázás okozhat bélhurutot. Tünetek: bágyadtság, borzolt tollazat, fejüket a szárnyuk alá dugják, ürülékük híg, zöldes vagy tejes, mésszerű. Gyógyítása történhet magevőknek mák és nyákos ivóvíz adásával. Lágyevőknek adjunk főtt lisztkukacot, könnyen emészthető táplálékot zúzott mákkal és faszénporral keverve.






Tojásvisszamaradás

Ha a tojó végbéltájéka erősen duzzadt, és gubbaszt, gondoljunk erre a betegségre. Sürgősen tegyük őt meleg helyre! Helyezzünk fölé infravörös lámpát, és takarjuk le a kalitkát meleg, nedves ruhával. Ha ez mind eredménytelen, a végbélnyílásba juttatott parafinolaj segíthet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top