Erdei gyümölcsös muffin (Fotó: Gruber Ági)[/caption]
Tippek muffinsütéshez:
- A sütőnek mindig el kell érnie az előmelegítés hőfokát.
- A sütési idő első felében ne nyitogassuk a sütőt, különben a muffinok összeesnek.
- A száraz és a nedves anyagokat külön keverjük össze. A sütőport mindig adjuk a liszthez.
- Ha gyümölcsöt keverünk a muffintésztához, figyeljünk rá, hogy azok ne legyenek hidegek.
- A kosárkákat csak háromnegyedig töltsük meg tésztával, hogy fel tudjanak emelkedni.
- Ha elfogy a tészta, és marad üres lyuk, tegyünk bele vizet.
- Az ajánlott sütési idő leteltével szúrjunk meg egy süteményt fogpiszkálóval. Ha marad rajta tészta, hagyjuk még kicsit sülni.
- Ha a frissen sült muffinokat lefagyasztjuk, ne tároljuk őket két hónapnál tovább.
Ma már rengeteg szilikon muffinsütőt is lehet kapni, érdemes egyre beruházni, mert sokkal könnyebb vele dolgozni:
- Nem kell hozzá sütőpapír, elég, ha olajjal kikenjük a kosárkákat.
- Mielőtt beletennénk a tésztát, tegyük a formát a sütőbe, hogy megkeményedjen.
- Sütés után hagyjuk negyedórát hűlni, majd egyszerűen forgassuk ki belőle a sütiket.
Végül pedig ajánlunk is két muffin receptet: a képen is látható erdei gyümölcsös muffint mirelit gyümölcsökkel érdemes elkészíteni, szinte nyári hangulatot varázsolhatunk vele az asztalra. A másik pedig egy nagyon csokis muffin, aminek a tésztájába akár pár darab banánt is tehetünk, tetejére tejszínhabot is nyomhatunk.