Aktuális

30 év alatt megduplázódott a romák száma Magyarországon

Felmérték a Magyarországon élő romák számát a Debreceni Egyetem kutatói. Az is látszik, hogy az ország két sarkában lévő járásokban tömbösödve élnek.

Felmérést készítettek a Debreceni Egyetem kutatói, azt vizsgálták, hány roma él ma Magyarországon. A vizsgálatukban azt a személyt tekintették romának, akit a környezete annak tart. Ehhez polgármestereket, önkormányzatokat kérdeztek meg, így a kutatás felülbecsülheti a valós számot.

A HVG-ben ismertetett kutatásban arra jutottak, hogy 1987-hez képest megduplázódott a romák száma Magyarországon.

Ma 876 ezer magyar roma él az országban.

Kezdenek kialakulni olyan országrészek, ahol a roma lakosság tömbösebben található, ilyen az ország északkeleti pereme Nógrád és Szatmár között, itt a járások 20-25 százalékának roma a lakossága. Illetve Baranya és Somogy megye határ menti sávjaiban sem ritkák az olyan kis járások, ahol 35-39 százalékos a romák aránya. Más területeken, mint Szeged, Mosonmagyaróvár, Balatonalmádi, az 1 százalékot sem éri el az arányuk – olvasható a HVG-ben.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top