Elvileg már csak néhány napot kell kibírni ebben a könnyfagyasztó hidegben, de addig is muszáj a létező összes módszerrel küzdeni a testhő megtartásáért. Ilyenkor jönnek csak igazán jól a melengető levesek, amik táplálóak is, finomak is, szóval csakis jól járhatunk velük. A felturbózott olasz paradicsomleves, a minestrone igazi klasszikus kedvenc, az alábbi verzió pedig becsszóra fél óra alatt elkészül!
Hozzávalók:
- 3-4 evőkanál olívaolaj
- 2 csésze apróra vágott vöröshagyma
- 1 és 1/2 csésze apróra kockázott cukkini
- 1 és 1/2 csésze vékonyra szeletelt répa
- 1 csésze vékonyra szelt zellerszár
- 4 gerezd apróra vágott fokhagyma
- 8 csésze zöldség alaplé
- 1 és 1/2 csésze apróbb tészta
- 2 konzerv hámozott, kockázott paradicsom
- 1 konzerv vörösbab lecsöpögtetve és átmosva
- 1 konerv fehérbab lecsöpögtetve és átmosva
- 2 babérlevél
- 2 tk. szárított bazsalikom
- 1 tk. szárított zsálya
- 1 tk. szárított oregánó
- 1 tk. szárított rozmaring
- 1 tk. bors
- 2-3 csésze friss spenót
- 1/4 csésze apróra vágott petrezselyem
- 1 ek. citromlé
- só és bors
- friss, reszelt parmezánsajt
Elkészítés:
- Egy nagy, hőálló edényben hevítsünk olajat, futtassuk meg rajta a cukkinit, a répát és a zellert, majd adjuk hozzá a fokhagymát is.
- Öntsük fel az alaplével, keverjük bele a a paradicsomokat is, szórjuk bele a kétféle babot és a tésztát, dobjuk bele fűszereket is.
- Forraljuk fel a levest, és hagyjuk bugyogni úgy 15 percig, míg a tészta megfő.
- Keverjük a levesbe a spenótleveleket, facsarjuk bele a citromlevet, és szórjuk meg a friss petrezselyemmel.
- A levest sózzuk ízlés szerint, friss parmezánnal bőven megszórva tálaljuk.