nlc.hu
Aktuális
Hétfői mélabú? Felejtsd el!

Hétfői mélabú? Felejtsd el!

Mi jut eszedbe, ha meghallod a hétfő szót? Valami újnak a kezdetét, vagy inkább a hétvégi szabadság és önfeledtség gyászos végét jelzi számodra? Ha az utóbbit, akkor segítünk rájönni, hogyan kezdheted optimistán és könnyedén a következő munkahetet.

Azt reméltem, ha végre szabadúszó leszek, és itthonról fogok dolgozni, nem utálom majd annyira a hét elejét – mondja Anita, a 36 éves grafikus. – De a hétfők továbbra is ugyanolyan elviselhetetlenek, mint korábban. Eddig azt hittem, a munkahelyem az oka és a fix munkaidő, hogy olyan nehezen indul egy-egy hetem, de rá kellett jönnöm, nem erről van szó. A hétfők úgy, ahogy vannak, utálatosak, más szabadúszó barátaim szerint is.

Sokak számára hangzik ismerősen ez a panasz, és ébrednek gyászos hangulatban hétfő reggelenként arra gondolva, ismét vissza kell térniük a munka elvárásokkal és stresszel teli világába. Egy 11 000 dolgozó adatainak elemzése nyomán készült felmérés tanulsága szerint az emberek sokkal hajlamosabbak a hét elején beteget jelenteni vagy szabadnapot kivenni, olyannyira, hogy a betegszabadnapok 35 százaléka hétfőre esik. Sőt mi több, a szívinfarktusok is leggyakrabban hétfőn következnek be – akkor is, ha az illető nem is dolgozott aznap.

Miért olyan elterjedt a hétfői mélabú még abban az esetben is, ha valaki olyan munkát végez, ami tökéletesen kielégíti? Mert a legtöbb ember negatív gondolatokkal köti össze ezt a napot, vagyis a hétfőt a szabadsága elvesztésével azonosítja. Hiányolja a választás lehetőségét, hogy ő maga dönthesse el, mivel tölti az idejét. A hétfő azt a napot jelöli, amikor vége a családunkkal, a szerelmünkkel vagy a barátainkkal töltött laza, szabad óráknak. Mégis, mit tehetünk azért, hogy vasárnap este ne romoljon el a kedvünk, és vidáman nézzünk az előttünk álló hét elébe?

Hétfői mélabú? Felejtsd el!

1. Változtass a szokásaidon!

Ha kicsit előre tervezel, az segíthet, hogy bársonyosabban induljanak a heteid. Sokszor azért tartjuk a hétfőt annyira nemkívánatosnak, mert azt hisszük, ekkor kell a legtöbbet nyújtanunk, pedig valójában a hétfő nem az embert próbáló feladatok napja. Semmi értelme hétfőre időzíteni a legnehezebb tárgyalásokat, a legbonyolultabb munkákat, a legnagyobb kihívást jelentő megbeszéléseket.

A hétfő arra a legalkalmasabb, hogy olyan dolgokat intézzünk el, amelyek megkönnyítik az egész heti munkavégzést. Hétfőn a legjobb rendet rakni az akták között, vagy meghatározni az adott hét célkitűzéseit. Ez leginkább a számvetés, illetve a tervezgetés ideje.

Egy másik módja annak, hogy másként gondoljunk a hétfőre, ha máshogyan kezdünk viselkedni ezen a napon. Egy-egy apró változtatásnak is komoly hatása lehet arra, hogyan érezzük magunkat. Vasárnap este írj össze öt dolgot, amit másként csinálhatnál hétfőn. Mondjuk, reggel adsz magadnak tíz extra percet az ágyban, és olvasol pár oldalt. Az emberek többsége a hétfő reggelt rohanással kezdi, de képzeld el, mennyivel simábban és tettre készebben indulna a heted, ha így indítanád. Eszelj ki különböző stratégiákat a nap különböző részeire: reggelizz mást, mint szoktál, hagyd el a délelőtti kávét, menj máshová ebédelni. 

 

2. Találj vissza a szabadság érzéséhez!

Az egyik módja annak, hogy megbirkózzunk a szabadságunk elvesztésének fájdalmával, ha arra gondolunk, valójában mi választottuk azokat a hétfőket, amelyekkel most szembe kell néznünk, bármi legyen is a munkánk. Emlékeztesd magad, hogy ha valóban annyira elviselhetetlen, bármikor kisétálhatsz. Az életnek nem feltétlenül kell fájdalmasnak lennie – bár az is igaz, hogy legtöbbször a fájdalom miatt változunk. Hagyd abba a siránkozást és szerezd vissza a lelki erődet! Ne tegyél úgy, mintha nem lenne más választásod. Gondolj arra, hányan esküsznek rá, hogy lehetetlen pályát módosítani, amíg egy infarktus meg nem győzi őket az ellenkezőjéről. Miért várnál addig, amíg egy orvos azt mondja, hat hónapod van hátra, hogy azt csináld végre, amit igazán szeretnél? Mindig van lehetőség a változtatásra.

 

3. Végezz mini meditációkat!

Nagyon keveseknek van arra módja, hogy hétfőn lazíthassanak, de az elcsendesedésre és önmagunkba fordulásra fordított néhány pillanat is nagyon gyümölcsöző lehet. Ha mini meditációkkal megtisztítjuk az elménket, az segíthet abban, hogy nyugodtabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat.

Keress az irodában egy csendes sarkot, ülj le és állítsd be a mobilodat, hogy pontosan egy perc múlva jelezzen. Helyezd a lábát és a karjait laza, mégis stabil pozícióba. Hunyd le a szemét és koncentrálj a légzésére. Amint az idő lejárt, hagyja abba. Egy ilyen apró gyakorlat hatására is békésebb lehet az egész napod.

 

4. Tedd a hetet elviselhetőbbé!

Ha sikerül néhány olyan elfoglaltságot csempészned a hétbe, amelyeket egyébként csak hétvégén végeznél, az segíthet abban, hogy a hétfőid ne legyenek olyan stresszesek. Sokan akadnak olyanok, akik csak a hétvégéért élnek, amikor végre idejük van pihenni, a barátaikkal találkozni, vásárolni vagy együtt ebédelni valakivel. De ha jól osztjuk be az időnket, tulajdonképpen semmi akadálya nem lehet annak, hogy a hét közepén is találkozhassunk a barátainkkal, vagy moziba menjünk munka után. Miért kéne az összes mókás dolgot a hétvégére tartogatni? Ha tudod, hogy szerdán a szokottnál korábban le fogsz lépni azért, hogy feltöltődj, ez az egész hetet barátságosabbá teheti.

 

5. Ágyazz meg a hétfőnek!

Pénteken is sokat tehetsz azért, hogy a következő hét eleje elviselhetőbb legyen. Sokan viszik magukkal a hétvégére is a munkájukkal kapcsolatos aggodalmaikat, ami nem hagyja őket nyugodtan pihenni. Péntek délután érdemes olyan listát írni, mint amikor az ember nyaralni indul. Írd össze, milyen teendőid lesznek a következő héten, és így a hétfőt teljesen összeszedetten kezdheted majd. Vesd papírra azt az öt dolgot is, amit kimondottan jól sikerült elvégezned az elmúlt héten. Aztán írj le két olyat, amihez a jövő héten másként fogsz hozzákezdeni. Így tisztába kerülsz az elért eredményeivel, és úgy érzed majd, hogy folyton tanulsz és egyre csak fejlődsz.

 

6. A tested se hanyagold el!

Ha eljön a hétvége, alakíts ki olyan egészséges szokásokat, amelyek segítenek, hogy boldogabban és energikusabban érezd magát, amikor eljön a hétfő. Ne felejtsd el, hogy test és lélek szoros kölcsönhatásban áll egymással. Az étel, amit megeszel, az alvás mennyisége és minősége, illetve az elvégzett testmozgás is nagyban befolyásolja a tested kémiáját, ami pedig visszahat a hangulatodra és a gondolataidra.

Állj ellen a kísértésnek, hogy átaludd a hétvégét, mert akkor sokkal nehezebb lesz hétfőn reggel felkelned. Egyél napi ötször, hogy az energiaszinted állandó maradjon. Állj ellen annak a kísértésnek is, hogy alkohollal oldd a hét közben felgyülemlett stresszt, mert az nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy hétfőre az energiatartalékaid teljesen kiapadjanak. Kényeztesd inkább a tested, sétálj sokat, étkezz jól és egészségesen.

Mindenekfelett pedig szokj le arról, hogy rettegsz a hétfőktől. Igazság szerint a hétfők a legtöbbünk számára nem is olyan szörnyűek. Csak néhány apró változtatást kell véghezvinni a gondolkodásunkban ahhoz, hogy rehabilitálhassuk azt a napot, amikor még egy teljesen érintetlen hét áll előttünk, tele lehetőségekkel és kalandokkal. Jusson eszedbe minden hétfőn: ma kezdődik életed hátralévő része.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top