nlc.hu
Aktuális
Önkormányzati választások: miért menjek el szavazni?

Önkormányzati választások: miért menjek el szavazni?

Vasárnap újra szavazunk, ám ezúttal a kampány jóval csendesebb, és úgy tűnik, az embereket is kevésbé érdekli a mostani választás, mint a tavaszi. Pedig az önkormányzatok igenis hatással vannak a mindennapjainkra. Utánajártunk, hogy miben.

Önkormányzati választások: miért menjek el szavazni? Sokan azt gondolják, hogy teljesen mindegy, ki irányítja falujukat, városukat. Ott azonban, ahol rosszul mennek a dolgok, az emberek a saját bőrükön érezhetik korábbi döntésük következményeit. Egyáltalán nem mindegy, hogy a vezetők „jó gazdaként”, felelősen gazdálkodva, okosan osztják be a település pénzét, vagy éppen ellenkezőleg, eladósítják és kilátástalan helyzetbe hozzák a települést.

Az önkormányzati választásokon azért is különleges a helyzetünk, mert sokkal több személyes tapasztalatunk lehet a jelöltekről: jó esetben találkozhatunk velük a boltban, az utcán. Az amerikai politikában gyakran felteszik a kérdést a választások előtt, hogy vennénk-e az adott politikustól használt autót – erre a helyi politikusok esetében lényegesen könnyebb válaszolni, mint a csak tévében látott országos vezetők kapcsán.

– A parlamenti választások előtt a politika jobban akarja és könnyebben tudja emelni a tétet, így általában az emberek is az élet-halál harcnak beállított kampány hatása alá kerülnek – magyarázza a parlamenti választások idején uralkodó feszültségek okait Török Gábor politológus. – Az önkormányzati választásokon a kampány jóval szolidabb, éppen ezért a szavazók kevésbé „motiváltak”. Azonban – miután itt nincs részvételi küszöb – azok, akik elmennek, garantáltan érvényes döntést fognak hozni. Az egész közösség nevében…

Hogyan zajlik vasárnap a szavazás?

1. A polgármestert (Budapesten a főpolgármestert is) közvetlenül választjuk. A szavazólapon ábécésorrendben látjuk majd a jelöltek nevét, akik közül az nyer, aki a legtöbb szavazatot kapta.

2. Csak személyesen szavazhatunk, a lakóhelyünkön, vagy igazolással a tartózkodási helyünkön. Ha nem tudunk elmenni a szavazóhelyiségig, kérhetjük, hogy házhoz hozzák nekünk a szavazóurnát.

3. Szavazni vasárnap 6 órától 19 óráig lehet, a következő igazolványok felmutatásával: személyi igazolvány/útlevél/rózsaszín jogosítvány és a lakcímkártya.

4. További kérdések esetén ajánljuk megtekintetni az Országos Választási Iroda honlapját (www.valasztas.hu).

 

Az önkormányzatokon múlik…

Önkormányzati választások: miért menjek el szavazni? 1. …hogy lesz-e több munkalehetőség a településen. Elindulnak-e új vállalkozások, létrejönnek-e új beruházások (akár más önkormányzatokkal összefogva).

2. …hogy kell-e félni az utcán. Mennyire ügyelnek a közbiztonságra, azaz van-e helyi körzeti megbízott rendőr, dolgozik-e polgárőrség, és ezek mennyire működnek együtt.

3. …hogy fejlődik-e az egészségügyi ellátás. Van-e helyben körzeti orvos, felújítják-e a régi épületeket, vagy építenek-e új rendelőket.

4. …hogy lesz-e a településen bölcsőde, óvoda és iskola. A meglévőket mennyire tartják karban, kapnak-e elég pénzt a működésükhöz, javul-e a szociális ellátás.

5. …hogy rendezettebb lesz-e a környezet. Lesz-e több szemétgyűjtő az utcákon, tisztábbak és szebbek lesznek-e a terek és az utak.

6. …hogy jobb lesz-e az utak minősége, összehangoltabbá válik-e a helyi közlekedés, könnyebb lesz-e a parkolás.

7. …hogy milyen a kulturális élet. Lehet-e több művelődési lehetőség közül választani, lesznek-e a közösségi életre alkalmas találkozóhelyek és közösségi terek.

8. …hogy milyen szabadidős programok és sportolási lehetőségek közül választhatnak fiatalok és az idősek.

9. …hogy kihasználják-e az állami és uniós pályázati lehetőségeket. Össze tudnak-e fogni és együtt tudnak-e működni más önkormányzatokkal, ha csak együttes pályázásra van módjuk.

10. …hogy árvíz, jégverés, egyéb természeti katasztrófa esetén mennyire tudnak gyorsan és hatékonyan közreműködni a közvetlen veszély elhárításában, a védekezés irányításában, illetve azután a helyreállítási munkálatok koordinálásában.

 

(Cikkünk elkészítéséhez segítséget nyújtott Török Gábor politológus és a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium. Köszönjük.)

Önkormányzati választások: miért menjek el szavazni? A cikk nyomtatásban a legfrissebb Nők Lapjában jelent meg.
Az e heti szám tartalmából:

  • Peller Mariann: „A titok a mosolyban van”
  • Hogyan legyen tökéletes az első randevú?
  • 500 lány randizna vele
  • Több mint köret – a rizs  
  • Ők Hollywood legnépszerűbb tanulói
  • Pörgesd fel az anyagcseréd!
  • Egyszerűbb életet szeretnék!

 

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top