Ez a hétvégi menü valahol a tavasz és a tél határán mozog, pont mint az időjárás. Nyomokban már lehet találni benne tavaszi alapanyagokat, de azért összességében még közelebb áll a téli hétvégi menükhöz. De nem baj, jól fog esni minden fogás, és aztán hamarosan tényleg jöhetnek az igazi tavaszi hétvégi menük is.
Vizes palacsinta fűszeres almával
Hozzávalók kb. 8 db 20 cm átmérőjű palacsintához:
- 75 g liszt
- 1 tojás
- 200 ml szódavíz
A vajas almához:
- 1 nagy alma
- 30 g vaj
- ½ vaníliarúd kikapart magocskái
- ½ citrom frissen facsart leve
- 1 ek. porcukor + egy kevés a szóráshoz
- 1 ágacska friss kakukkfű
- 20 ml almapálinka
A sütéshez:
- napraforgóolaj
A palacsinta hozzávalóit botmixer keverőpoharában simára mixeljük, és amíg elkészítjük a feltétet, állni hagyjuk. Az alma magházát eltávolítjuk, húsát 2 mm vastagon felszeleteljük. Meglocsoljuk a citromlével, és összeforgatjuk, hogy a lé az almaszeleteket mindenhol bevonja.
Egy serpenyőben felhevítjük a vajat és a vaníliamagokat. Amikor a vaj habzani kezd, beledobjuk az almaszeleteket és a kakukkfűágacskát. Ezután meghintjük a porcukorral, és a serpenyőt folyamatosan rázogatva az almát 1 percig pároljuk. Hozzácsorgatjuk az almapálinkát, meggyújtjuk, majd a serpenyőt levesszük a tűzről, és félretesszük.
Egy 20 cm átmérőjű kiolajozott palacsintasütőt/serpenyőt felhevítünk, majd a liszt-tojás-szódavíz keverékből fél merőkanálnyi adagokban kisütjük a palacsintákat, amelyeket a vajban sült vaníliás almaszeletekkel megrakva, porcukorral finoman meghintve azonnal, forrón tálalunk. (A serpenyőt érdemes gyakran olajozni, így a palacsinták puhábbak lesznek, és nem ragadnak le.)
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.
Tejfölös-bazsalikomos zöldségleves
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg sárgarépa
- 2-3 szál szárzeller
- 2 ek. extra szűz olívaolaj
- 20 dkg zsenge, fagyasztott zöldborsó
- 10 dkg cukkini
- 1 nagy gerezd fokhagyma
- 1 fej vöröshagyma
- 1 csokor bazsalikom
- só
- frissen őrölt bors
- 10 dkg fehér bab (konzerv)
- 5 dkg kelkáposzta
- 3 dl tejföl
- negyed citrom leve
A megtisztított, felkarikázott répát és szárzellert dinszteljük meg az olívaolajon. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kockázott cukkinit, az aprított fokhagymát. Öntsük fel 8 dl vízzel, adjuk hozzá a tisztított, félbevágott vöröshagymát, a bazsalikom felét (aprítva), sózzuk, borsozzuk, majd takarékon forralva főzzük puhára a zöldségeket. Amikor a répa megpuhult, adjuk hozzá a lecsöpögtetett babot és a feldarabolt kelkáposztát. Főzzük 5 percet, majd keverjük el a levesben a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, kevés citromlével tegyük pikánsabbá, és szórjuk bele.
Karfiolcurry
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol (kb.40 dkg)
- 1 póréhagyma
- 2 sárgarépa
- 1 cm gyömbér
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 marék mandula (vagy napraforgómag, mehet vegyesen is)
- 3 ek. mogyoró- vagy szezámolaj
- 2 tk. curry
- 1/2 tk. őrölt római kömény
- 1/2 tk. őrölt koriander
- 40 dkg natúr joghurt (sűrű)
- 1 lime
- friss koriander
A karfiolt megmossuk és kisebb rózsákra szedjük. A sárgarépát megtisztítjuk, megmossuk, vékony csíkokra vágjuk. A pórét megtisztítjuk, majd hosszában félbevágjuk, vékonyan felkarikázzuk. A gyömbért megtisztítjuk, vékony csíkokra szeleteljük. A mandulát száraz serpenyőben megillatosítjuk és durvára vágjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, késsel megroppantjuk és finomra vágjuk. A wokot vagy serpenyőt előmelegítjük, beleöntjük az olajat, hozzáadjuk a pórét és a sárgarépát, és egy percig pirítjuk, sütjük őket. A curryt, római köményt, koriandert is beleszórjuk, majd hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, beletesszük a karfiolt és felöntjük 2 dl vízzel. Lefedve főzzük, majd a végén hozzáadjuk a joghurtot. Sózzuk, lime facsart levével, friss korianderrel ízesítjük.
Kókuszos-kakaós szelet
Hozzávalók az alaphoz:
- 10 dkg darált dió
- 3 ek. zabkorpa
- 3 ek. kakaó
- 1 ek. méz vagy agávé
- 2 ek. kókuszolaj
A krémhez:
- 10 dkg kókuszreszelék
- 120 ml kókuszvaj (nem folyós kókuszolaj)
- 1-2 ek. méz vagy agávé
A csokimázhoz:
- 2 kk. kakaópor
- 1 kk. méz vagy agávészirup
- 5 ek. kókuszolaj
Az alaphoz tegyük egy tálba a darált diót, a zabkorpát, kakaóport és kókuszreszeléket. Adjuk hozzá a mézet és a kókuszolajat. Folpackkal béleljünk ki egy 20×20-as tepsit, és nyomkodjuk az aljára a masszát. Tegyük 10 percre a hűtőbe. A kókuszkrémhez a puha, sűrű, nem folyós kókuszvajat (lényegében dermedtebb kókuszolaj) keverjük össze a kókuszreszelékkel és a mézzel. Kenjük a diós alapra, és tegyük a hűtőbe 15 percre. A kókuszolajat keverjük össze a kakaóporral és a mézzel, és kenjük a kókuszos rétegre. Hűtőben rövid idő alatt megköt, ezután érdemes felszeletelni.
Bajor sörkifli
Hozzávalók 32 darabhoz:
- 30 dkg liszt
- 1,5 dl langyos tej
- 1+1 tojás
- 1 ek tejföl
- 2,5 dkg friss élesztő
- 0,7 dl étolaj
- 2,5 dkg vaj, olvasztva
- 1 tk só
- lenmag a kiflik szórásához
Az élesztőt keverjük el a langyos tejben. A lisztet keverjük el a sóval, adjuk hozzá az olajat, a tejfölt, egy egész tojást és az élesztős tejet. Gyúrjunk belőle rugalmas, homogén tésztát. Letakarva kelesszük minimum 1,5 órát. Osszuk a tésztát 4 részre, formázzuk gömbbé, majd nyújtsuk ki körökké. Kenjük meg az olvasztott vajjal a kinyújtott tésztaköröket, majd vágjuk fel mindet 8 cikkelyre. A cikkeket a szélesebbik résztől indulva tekerjük fel kifliknek. Helyezzük a kifliket sütőpapírral bélelt tepsire, kenjük meg a kevés sóval elkevert másik tojással, majd szórjuk meg lenmaggal. Kelesszük 20 percet a tepsiben, közben melegítsük elő a sütőt 200 °C-ra, és 25 perc alatt süssük aranysárgára a kifliket.
Bolognai csőben sütve
Hozzávalók:
- 80 dkg paradicsomkonzerv
- 20 dkg darált sertéshús
- 20 dkg darált marhahús
- 10 dkg parmezán
- 1 tk. oregánó
- 1 tk. bazsalikom
- 5 ek. tejszín
- 1-2 csipet őrölt bors
- 5 ek. olaj
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 vöröshagyma
- 40 dkg spagettitészta
A hagymát megtisztítjuk, finomra aprítjuk. Egy serpenyőt felhevítünk, beleöntjük az olajat, majd hozzáadjuk a darált húst és kifehérítjük, hozzákeverjük az apróra vágott fokhagymát, felöntjük a paradicsomkonzervvel, hozzáadjuk a fűszereket, és 20 percig főzzük. A spagettit kifőzzük, majd összekeverjük a szósszal. Hozzáadunk 5 ek. tejszínt, kerámiatálba simítjuk. Végül a tetejére reszeljük a parmezánt, és 180 fokon pirosra sütjük.