Egészség

Babavizes kérdések mamáknak

A szakemberek szerint az anyatejjel táplált babáknak nem szükséges az anyatej mellé folyadékot adni. De mi a helyzet, amikor már hozzátáplálsz?

Mennyi vizet kell innia a babának?

Babavizes kérdések mamáknakHa evés után úgy látod, hogy még inna, nyugodtan itasd meg. Arra azonban vigyázz, hogy egyéves kor előtt ne sózd az apró ember ételét (ezzel egyébként később sem árt vigyázni), így valószínűleg kevésbé lesz szomjas. Mit adhatsz neki? Ha még van tejed, mindenképpen azzal kínáld evés után. De az is jó megoldás, ha vízzel vagy édesítetlen gyümölcsteával kínálod. Már beköszöntött a hideg, így beindul a fűtésszezon. Ilyenkor a szoba levegője szárazabb, kiszáradnak az orr nyálkahártyái is, ezért a baba is többször lehet szomjas. Ha úgy érzed, hogy szomjas, kínáld meg, de akkor sem kell kétségbeesni, ha nem hajlandó inni. – A tápszeres babáknak többször lehet szükségük pluszfolyadékra, ilyenkor lehetőség szerint vizet adjunk, vagy a kimondottan babáknak készült gyümölcsleveket ajánlom még. De érdemes vigyázni ezekkel is, nehogy elvegye a kicsi étvágyát – mondja dr. Kollár Katalin, gyermek háziorvos.

Milyen vizet ihat a baba?

Féléves korig mindenképpen csak forralt vízzel kínáld a tápszeres babát, és ilyet használj a tápszerkészítéshez is, egyéves kor után már nincs szükség forralásra, de akkor is válassz ásványvizet vagy forrásvizet. A kimondottan a kisgyermekeknek kifejlesztett babavíz forralás nélkül is felhasználható.

Hogyan igyon?

Örök dilemma a pohár kontra cumisüveg kérdése. A többség már egészen picinek is kanállal próbálkozik, és a babák többsége nagyon rugalmas, ha szomjas, abból is megissza majd. A pohárból ivást is gyorsan elsajátítják, többségük egyéves korára már gyönyörűen iszik pohárból, ha a szülőnek van türelme és ügyesen megtanítja nekik. A kádban nagyon jól lehet gyakorolni, ott nem baj, ha kiborul a tartalma. A cumisüveg valójában „gyógyászati segédeszköz”, a védőnők többsége csak annak a mamának javasolja, aki nem tudja szoptatni gyermekét.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top