A kismamák számára elengedhetetlenül fontos ezeknek a tápanyagoknak a bevitele a szervezetbe, mert jelentősen csökkenthető általuk a koraszülés veszélye.
A halhús laza szövetszerkezetű, így könnyen emészthető és alacsony kalóriatartalmú.
Proteinjei tartalmazzák az összes esszenciális aminosavat, tápértékük magas.
Kedvező az energia- és zsírtartalma, 15–20%-os fehérjetartalma alkalmassá teszi arra is, hogy a testtömegcsökkentő étrendekbe is jól illeszkedjen.
HAL ÉS A KARÁCSONY
Karácsonykor a magyar asztalra hagyományosan hal kerül, mely a néphit szerint a bőséget szimbolizálja a következő esztendőben. A karácsonyi menü elképzelhetetlen halászlé nélkül. Az alábbi recept alapján gyorsan ízletes vacsorát készíthetünk!
BAJAI „HALÁSZOS” HALÁSZLÉRECEPT (5 fő részére)
Hozzávalók:
- 3 kg tisztított hal, melynek ¾-e ponty
- 3 fej vöröshagyma
- 3 púpozott kanál pirospaprika
- 3,5 l víz
- ízlés szerint só
- 4-5 db erős cseresznyepaprika
A halat beirdaljuk, felszeleteljük, a fejeket félbevágjuk, az egészet besózzuk, majd kis időre félretesszük. A vöröshagymát felkockázzuk, majd a bográcsba beletesszük a halat és a hagymát. Felöntjük vízzel, amit nagy tűzön felforralunk. 15-20 perc után, ha elforrta a habját, beletesszük a pirospaprikát, a belsőségeket és ízlés szerint a csípős paprikát. Ezután még 25 percig erős tűzön főzzük.
A halászléhez gyufatésztát főzünk, melyet külön tálalunk.
A recept külön előnye, hogy 1 óra alatt az asztalon gőzölög a friss, kitűnő halászlé.
Jó étvágyat kívánunk!
További receptek: http://www.magyarhal.amc.hu