A világ boldogabbik részéhez képest megkésve, de az utóbbi években hazánkban is elindult a gasztronómia egy felfelé ívelő úton. Egyre több színvonalas étterem, tematikus tévécsatorna és gasztroblog járul hozzá, hogy kulináris szemléletünk napról napra változzon. Lassan megtanuljuk, melyik ételhez milyen tájegységről válasszunk bort, melyek a legfinomabb penészes sajtok, és az Arabica kávéról is biztosan sokan hallottak már.
A magyar csokoládékészítők – egyelőre szerény létszámú – tábora azon dolgozik, hogy fogyasztási szokásaink a csokoládét illetően is pozitív irányba alakuljanak. A cél az, hogy a kiváló alapanyagokból készülő, kistermelőket is támogató, tartósítószermentes magyar csoki az őt megillető helyre kerüljön a piacon. Meglátogattuk a szakma legnépszerűbb hazai képviselőit, akik közül a „legidősebb” öt, a „legfiatalabb” alig fél éve űzi a szakmát, de szépséges és ízletes bonbonjaik valamint táblás csokijaik megállnák a helyüket a nemzetközi porondon is.
Interjú a bonbonokat készítő Wagner Beával, Bilák Imrével és a táblás csokik mesterével, Mészáros Gáborral.
Mészáros Gábor: Csokoládékészítő 60 milliós repertoárral Márkamenedzser volt, de ma már sör helyett a saját maga által készített csokoládét menedzseli. Az üzleti érzék és a csokoládé szeretetének sikeres találkozása következtében pár hónap alatt az ország egyik legnépszerűbb táblás csoki készítője lett. |
Wagner Bea: „Csokit csinálok, hogy szeressenek” Öt éve még tévéműsort készített, és annyit tudott a csokoládéról, hogy kétféle létezik: az ét- és a tej. Három éve elkezdte mások bonbonjait árulni, majd miután kiderült, hogy súlyos beteg, végleg pályát váltott. Ma újra egészséges, és a saját készítésű bonbonjait árulja a férjével megálmodott üzletben. |
Bilák Imre: „Az egyik legvadabb ízvilágot képviselem” Két dolog érdekelte: a konyha- és a képzőművészet. Néhány vargabetű után öt évvel ezelőtt sikerült ötvöznie a kettőt, s ma már a kézműves bonbonok méltán elismert mestere. Különleges ízvilágú csokoládéival nem kiszolgálni, hanem formálni szeretné a közízlést. |
Videó: Nézd meg, hogy készül a valódi csokoládé! Wagner Bea Keserédes boltjában jártunk: