Család

Tinédzsernek számít egy mai 24 éves?

A tudósok szerint egészen a huszas évek közepéig tolódott a kamaszkor határa.

A tinédzser szó alapvetően a 10–19 éves korosztályt jelöli, ám egy csapat kutató az ausztrál Royal Children’s Hospital-ból most amellett kampányol, hogy egyezményesen toljuk ki a kamaszkor határát – egészen 24 éves korig.

Az ötlet nem új keletű: tavaly szeptemberben a Child Development folyóiratban jelent meg egy tanulmány, mely azt taglalja, hogyan változott a mai tinik életmódja a ’90-es évekbeliekhez képest. A kutatásban 8 millió, 13–19 év közötti fiatalt vizsgáltak 1976 és 2016 között. A jelentésből kiderül, hogy a mai tizenévesek sokkal később jutnak el azokhoz a mérföldkövekhez, mint a 20 évvel ezelőtti elődeik: később szereznek jogsit, később vállalnak munkát, kevesebbet járnak el otthonról, és szexuálisan is később válnak éretté. Azaz nagyon úgy tűnik, hogy a 18 lehet az új 13.

A jelenség hátterébe a kutatók számos okot állítanak: egyrészt az instabil gazdasági helyzetet, mely miatt sok fiatal ragad a szülői házban. Még ennél is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak az okostelefonok elterjedésének: sok fiatal az egész szociális életét megoldja otthonról, a mobilján pötyögve (ha már itt tartunk, a szexuálisat is: a 20 évvel ezelőtti tinikhez képest pornófogyasztásban előrébb járnak a mai kamaszok).

Hogy a tinédzserkor határa ennyire kitolódott, az nem feltétlenül jelent rosszat. A fontos az lenne, hogy a társadalom is alkalmazkodjon a változásokhoz, és ne támasszon irreális elvárásokat egy iskolapadból frissen kipattant 18 évessel szemben.

Kép forrása: Vogue

Vogue

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top