Nagy a sürgés-forgás a konyhában ilyenkor: készül a húsvéti sonka, sül a finom kalács, közben még a hétvégi menüvel is elidőzünk egy kicsit: egy szó mint száz, van bőven tennivaló. És akkor még a tojásfestésről nem is beszéltünk, pedig annyi jópofa videót láttunk a napokban, hogy muszáj még valahogy egy céklás/lila káposztás festést beiktatnunk. Ha mindez megvan, akkor már csak azt kell kitalálni, mivel kínáljuk majd meg a vendégeket. Egyszerű, gyorsan elkészíthető vendégváró falatokat hoztunk, amelyekből biztos, hogy tudtok párat választani.
Mini zöldséges tortilla feta sajttal
Hozzávalók:
- tortillalapok
- ruccola, madár- és/vagy lolo rosso saláta
- feta sajt
- fekete és zöld olívabogyó
- kápia paprika
- uborka
- kevés olívaolaj
- só, bors
Az uborkát felkockázzuk, a paprikát és az olívát felszeleteljük. A salátához hozzáadjuk az olívát, a paprikát és az uborkát, összeforgatjuk, sózzuk-borsozzuk, és kevés olívaolajjal locsoljuk meg. Felkockázzuk a fetát, és összeforgatjuk a salátával. A tortillalapokat félbevágjuk, és serpenyőben pár perc alatt megsütjük. Tölcsért formázunk a lapokból, és megtöltjük a salátával. Kis poharakba állítjuk vagy papírba tekerjük és tálcára fektetjük a salátás tortillatölcséreket.
Chilis garnélarák
Hozzávalók (30 adaghoz):
- 3 ek. ketchup
- 1 ek. cukor
- 1 ek. fehérborecet
- 1 ek. szójaszósz
- fél ek. csilipehely
- fél kiló megtisztított garnélarák
- 1 ek. olaj
- 1 ek. friss gyömbér, apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 1 zöldhagyma, felszelve
- fél tk. szezámolaj
Keverjük össze a ketchupot, a cukrot, a fehérborecetet, a szójaszószt és a csilit, majd tegyük félre. Tegyük serpenyőbe a garnélát, és legalább 2 percig süssük olajban. Adjuk hozzá a gyömbért és a fokhagymát, süssük további 2-3 percig, amíg a garnéla élénk rózsaszínűvé nem válik. Adjuk hozzá a ketchupos keveréket, és melegítsük fel. Keverjük bele a hagymát és a szezámolajat. Tálaljuk melegen.
Kolbászos falatkák
Hozzávalók:
- leveles tészta
- minigrillkolbászok
- 1 tojás a lekenéshez
- szezámmag a tetejére
A kiolvasztott leveles tésztából akkora csíkokat vágunk, amekkorával be tudjuk tekerni a grillkolbászokat, és szorosan rá is tekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a kis tésztába tekert kolbászokat, lekenjük a tetejüket tojással, és szezámmagot szórunk rájuk. 200-210 fokos sütőben kb. 20-25 percig sütjük.
Ricottával töltött gomba
Hozzávalók (4 adag):
- 8 közepes méretű csiperkegomba (de készíthető tetszés szerinti gombával)
- 100 g jó minőségű, omlós ricottatúró
- 1 citrom lereszelt héja
- 1 friss piros, kimagozott, finomra aprított csili
- tengeri só
- frissen őrölt fekete bors
- 2 ek. finomra aprított, friss oregánólevél (vagy majoránna)
Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Tegyük a ricottát egy tálba a reszelt citromhéjjal, a csilivel, a sóval és a borssal együtt. Fakanállal nyomkodjuk szét, és dolgozzuk össze, azután keverjük hozzá a felaprított oregánót és a parmezánt is. Óvatosan távolítsuk el a gombák tönkjét, aztán forgassuk meg a gombafejeket egy kis olajban, sóban, borsban. Üreges felével fölfelé fektessük sütőlapra vagy tepsibe, hogy kis adagokat pakolhassunk bele a ricottakeverékből. Óvatosan kanalazzuk bele a tölteléket, szórjunk rá egy kis parmezánt, és addig süssük az előmelegített sütőben, amíg aranyszínű nem lesz (kb. 15 percig). Nagy tálon tálaljuk, megszórva dresszinges rukkolával vagy más salátafélével.
Sült sajtgolyók
Hozzávalók:
- 15 dkg sajt (nálam gouda)
- 2 db tojás
- kevés só
- 130 g liszt
- 10 dkg sonka
- néhány levél bazsalikom
- 1-1 mini mozarrellagolyó – elhagyható
- olaj a sütéshez
Az olajat kisebb serpenyőbe öntjük, és közepes vagy picit nagyobb lángon melegíteni kezdjük. A sajtot lereszeljük, majd hozzáadjuk a lisztet, a tojásokat, a felaprított bazsalikomleveleket és a sót, és összegyúrjuk. Gombócokat formázunk belőle, közepükbe egy kis darab sonkát (és esetleg egy mini mozzarellagolyót) teszünk, majd forró olajban kisütjük.
Spenótos-lazacos tekercs
Hozzávalók:
- 25 dkg spenót
- 5 db tojás kettéválasztva
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- só, frissen őrölt bors
- 5 dkg reszelt parmezán
A töltelékhez:
- 20 dkg krémsajt
- 5 dkg tejföl
- 1 citrom reszelt héja és facsart leve
- 25 dkg füstölt lazac
- só, frissen őrölt bors, friss kapor
A spenótot kevés olajon megfonnyasztjuk, majd ha már kihűlt, kinyomkodjuk, hogy minél szárazabb legyen. Robotgépbe tesszük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a szódabikarbónát, bátran sózzuk-borsozzuk, és krémesre turmixoljuk. A tojásfehérjéket habbá verjük, és óvatosan összeforgatjuk a spenótos keverékkel. Sütőpapírral bélelt tepsibe kanalazzuk a masszát, és 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük, majd hagyjuk egy kicsit hűlni. Közben egy másik sütőpapírt előkészítünk, megszórjuk a reszelt parmezánnal, és még melegen ráhelyezzük a spenótos tésztát. A töltelékhez a krémsajtot összekeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és levét, és kaporral fűszerezzük. A tölteléket elkenjük a kihűlt spenótos tésztán, ráterítjük a lazacszeleteket, és szorosan feltekerjük. Hűtőbe tesszük, majd vékony szeletekre vágjuk, és fogpiszkálóra szúrva tálaljuk.
Tonhalas kosárka
Hozzávalók kb. 8 darabhoz:
- 250 g mirelit leveles tészta
A töltelékhez:
- 1 tonhalkonzerv
- 5 dkg natúr krémsajt
- 1 újhagyma
- petrezselyem
Könnyebb a dolgunk, ha van fagyasztott leveles tésztánk. Ezt olvasszuk fel, nyújtsuk ki, és szaggassunk belőle kisebb muffinforma méretű köröket, plusz mindegyikhez tetőt is. Tegyük bele a tölteléket. Ehhez villával nyomkodjuk össze a tonhalat, keverjük össze a krémsajttal és a felaprított petrezselyemmel, újhagymával. Fedjük le tésztával. Kenjük át tojással, és 180 fokra melegített sütőben süssük 20-25 percig.
Kakaós (reform) kókuszgolyó
Hozzávalók:
- 4 evőkanál olívaolaj
- 6 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 12 dkg méz
- 20 dkg kókuszreszelék
- 20 dkg magozott datolya
- 15 dkg darált mandula
- 8-10 dkg narancslekvár
A szárított datolya magját eltávolítjuk, a datolyát egy késes aprítóba tesszük a darált mandulával, 15 dkg kókuszreszelékkel, a kakaóporral, az olívaolajjal és mézzel együtt. Krémesre aprítjuk a géppel, majd kanalanként hozzáadjuk a narancslekvárt. Annyit adjunk hozzá, amennyivel már jól formázható a massza. Ha kész, gombócokat formázunk belőle, és natúran, vagy kókuszreszelékben meghempergetve tálaljuk.
Csokis-diós keksz
Hozzávalók:
- 8 dkg cukor
- 2 db tojásfehérje
- 16 dkg dió
- 3 dkg cukrozatlan kakaópor
- 1 mk. vaníliaaroma
A diót ledaráljuk, félretesszük. A cukrot összekeverjük a tojásfehérjékkel és a vaníliakivonattal, majd hozzáadjuk a kakaóport, valamint a darált diót, és összekeverjük. Sütőpapírral bélelünk ki egy tepsit, és előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A masszából kis golyókat formázunk, a tepsire helyezzük őket, és tenyérrel vagy egy pohár talpával kissé ellapítjuk őket. 12-15 perc alatt készre sütjük.
Mandulás-citromos gombócok
Hozzávalók kb. 20 db-hoz:
- 1 db citrom reszelt héja
- 2,5 dkg porcukor
- 25 dkg mascarpone
- 2-3 evőkanál darált keksz
- 8-10 dkg darált mandula
- cukrozatlan kakaópor
A mascarponét kikeverjük a citrom reszelt héjával és a porcukorral, majd hozzáadjuk a darált mandulát és a darált háztartási kekszet, és elkeverjük. A masszát hűtőbe tesszük minimum egy éjszakára, majd közvetlenül tálalás előtt gyors mozdulatokkal gombócokat formázunk belőle, és darált mandulában vagy cukrozatlan kakaóporban hempergetjük meg őket.
Narancsos tiramisu tojás nélkül
Hozzávalók 4 adaghoz:
- 200 g babapiskóta
- 250 g mascarpone
- 100 ml habtejszín
- 3-4 ek. porcukor (ízlés szerint növelhető a mennyiség)
- 10 ek. narancslekvár
- 2 narancs leve
- 2-3 ek. keserű kakaópor
Facsarjuk ki a narancsok levét. A narancslekvárt melegítsük fel. A habtejszínt verjük fel kemény habbá. A mascarponét keverjük össze a porcukorral, és forgassuk bele a felvert tejszínhabot. Készítsünk elő 4 nagyobb poharat. Tördeljünk az aljára babapiskótát, locsoljuk meg narancslével, kanalazzunk rá egy kevés narancslekvárt, majd tegyünk rá a krémből is. Megint tegyünk rá babapiskótát, kevés narancslevet, narancslekvárt, krémet, legvégül a tetejét szórjuk meg keserű kakaóporral. Fogyasztásig tálaljuk hűtőben.
A receptet Dubravecz Emese, a Marmalade bloggere készítette.
Sós karamellás, mogyoróvajas gombóc
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze datolya kimagozva
- 1/2 tk. tengeri só
- 1/4 csésze sózott mogyoróvaj
- 1 csésze étcsokoládé apróra vágva
- 1 ek. olvasztott kókuszolaj
Ha a datolyánk nem elég lédús, áztassuk be forró vízbe 10-15 percre, majd alaposan csöpögtessük le. Robotgépben aprítsuk pépesre, hogy sűrű masszát kapjunk belőle. (Ha nem akar összeállni, locsoljunk rá egy evőkanál meleg vizet.) Adjuk hozzá a sót. A datolyás masszából formázzunk golyókat, és tegyük őket tapadásmentes felületre. 20-30 percre tegyük a mélyhűtőbe. A golyókat locsoljuk meg mogyoróvajjal jó alaposan. A természetes mogyoróvaj folyósabb, de ha a miénk nem olyan, melegítsük át egy kicsit a mikróban egy kevés kókuszolajjal. Hűtsük a golyókat újra 15-20 percig, hogy a mogyoróvaj is megszilárduljon. A csokidarabokat az egy evőkanál kókuszolajjal olvasszuk fel, keverjük össze. Csurgassuk a bonbonokra, majd hagyjuk az egészet újra megszilárdulni. Tengeri sóval megszórva tálaljuk.
Csokidarabos keksz
Hozzávalók 10-12 db kekszhez
- 80 g rizsliszt + 60 g kókuszliszt + 60 g gesztenyeliszt keveréke (vagy 200 g gluténmentes lisztkeverék)
- fél teáskanál szódabikarbóna
- fél teáskanál só
- 170 g cukor
- 2 teáskanál méz vagy juharszirup
- 140 g sótlan vaj
- 1 tojás
- 160 g étcsokoládé (65–85%-os kakaótartalmú, apró darabokra törve)
A száraz hozzávalókat egy nagy tálban összekeverjük (liszteket, sót, szódabikarbónát). A cukorhoz keverjük a mézet vagy juharszirupot egy másik tálban, majd a vajat is. Mikor már habos állagúra kevertük (3-4 perc alatt), a vajas-cukros krémhez adjuk a tojást is, és másfél percig lassú sebességgel beledolgozzuk a tésztába. Végül a száraz, lisztes hozzávalókat is hozzáadjuk, majd kanállal beleforgatjuk a csokidarabokat. Ha ezzel végeztünk, fagyiskanállal vagy a tenyerünkkel golflabda méretű golyókat formálunk a tésztából, és azokat a tepsire adagoljuk. A kekszeket 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük 12-14 perc alatt. Ha már barnul a szélük a kekszeknek, kivehetjük őket.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.