Sült kacsamell fűszeres, karamelles körtével |
Hozzávalók 2 személyre:
• 30 dkg kacsamellfilé
• 2 darab körte
• 4 dkg kristálycukor
• 1 dl száraz fehérbor
• só, bors
• 1 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
A körtéket hámozzuk meg, vágjuk ketté, szedjük ki a magházukat. Kezdjük el pirítani a kristálycukrot, és készítsünk belőle sötét karamellt. Mikor kész, öntsük fel a borral és 1 dl vízzel, adjuk hozzá a fűszerkeveréket.
Melegítsük tovább a karamellszószt, hogy újra folyékony legyen, és mikor felolvadt, tegyük bele a körtéket. Körülbelül 10-15 perc alatt pároljuk puhára a körtéket, időnként fordítsuk meg őket. Mire megpuhulnak, a szósz besűrűsödik. (Mindezt egy nappal korábban is elkészíthetjük.)
A kacsamell bőrös felét irdaljuk be, szórjuk meg mindkét oldalát durva tengeri sóval és frissen őrölt borssal. Teflonban süssük körbe a mellet, először szép pirosra a bőrös felét, majd a másik oldalát is.
Közben melegítsük elő a sütőt 250 fokra, és tegyük be 15 percre sülni a kacsamellet. Vegyük ki, és szeletelés előtt hagyjuk pihenni 7-8 percet. Locsoljunk rá a fűszeres karamellből, és tálaljuk a körtével.
Elkészítés: 60 perc
Zöldfűszeres ricottakrém szív alakú pirítóssal |
Hozzávalók 2 személyre:
• 15 dkg ricotta
• fél dl tejszín
• 10 nagyobb levél friss bazsalikom
• 3 kisebb levél friss menta
• 4 szem dió
• só, bors
• 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
• toast kenyér + szív alakú kiszúróforma
Keverjük el a ricottát a tejszínnel. Aprítsuk fel a friss bazsalikomot és a mentát, vágjuk durvára a diót. Keverjük el ezeket is a ricottával. Sózzuk, borsozzuk a krémet, adjuk hozzá az extra szűz olívaolajat. A kenyérből szaggassunk szíveket, majd pirítsuk meg kenyérpirítóban.
Elkészítés: 20 perc
Cikkünk a Nők Lapja Konyha februári számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »