nlc.hu
Aktuális
Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?

Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?

Kérjük, írjátok meg nekünk legégetőbb problémáitokat, közérdekű megfigyeléseiteket, orvoslásra váró panaszaitokat, vagy szóljatok hozzá cikkeinkhez! A legszellemesebb leveleket igyekszünk közölni.

Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?anyuci25: Mi majdnem minden nap veszünk egy kiló kenyeret. Ha 400 Ft lesz, akkor 12 ezer forintot költünk el egy hónapban csak kenyérre. Van olyan, hogy sütünk magunknak. Akkor persze olcsóbb, bár ha belegondolok: megy a sütő, és fogy a gáz. A gázszámla most télen már 40 ezer Ft volt, és a párom fizetése napi 8 óra munkáért: 65 ezer Ft. Marad az én részem, amiből ellátunk 3 gyereket. Kevés. Semmire nem elég.  Évekig vettem a Nők Lapját minden héten, de már pár hónapja lemondtam arról is. Veszek helyette kenyeret.

Alybaba: Én szerencsés vagyok, mert van kenyérsütőm, és mindig tartok itthon lisztet, cukrot, élesztőt, és ha tehetem, itthon sütöm a pékárut. Azért is jó, mert bár alapvető élelmiszerek vannak itthon, a pénztárcámban most egyetlen fillér sincs a fizetésemig.

Citroncs: Le lehet szokni bármilyen luxusnak nevezett, nélkülözhető valamiről. De mit csomagoljak a gyereknek pl. a suliba?  A kenyér kell, az az alap. Akkor is, ha dupla lesz az ára. Majd másvalamin spórolunk.

czege: Már régóta nem veszünk „normál” kenyeret, amit veszünk, már most többe kerül, mint 400 Ft. Valószínűleg még drágább lesz, de mit csináljak? Attól, hogy sírok rajta, még meg kell venni. Ahogy a többség is „csak” sír, de valahogy mégis meg fogja venni.

Dolcee: Sajnos, a szénhidrátok a legolcsóbb ételek! Pl. a paprikás krumpli kenyérrel, a májkrémes kenyér, a vajas, a lekváros kenyér, a sajtos-tejfölös tészta. A rakott tészták (mert ugyan ezekben van hús, de mégis kiadósabbak, mint a szeletelt sült húsok). Már a főzelék sem olcsó étel, pedig régen annak számított. Meg kell nézni, mennyibe kerülnek a zöldségek! Nem azért veszik az emberek a péksütit, mert annyira finom a teszkós kenyér (gusztustalan, savanyú), hanem mert erre futja. De ki tudja meddig? 

evamark: Eddig sem ettem túl sok kenyeret. Hárman vagyunk. Heti 1 kg kenyér, esetleg 1-2 péksütemény; ezután sem lesz kevesebb a fogyasztásunk. Az a probléma, hogy nemcsak a kenyérnek, hanem szinte mindennek (cukor, liszt, hús, benzin) felmegy az ára. Ezzel arányosan nem nő a fizetés, hiába ígérte a kormány. Havi 4000 Ft (nekem ennyivel lett több) emelés nincs arányban az árak emelésével. Lassan az étkezésről kell leszokni. Majd eszünk fényt!

kankalin74: Szerintem a magyar ember nem fog leszokni. A kenyér laktató, könnyen hozzáférhető táplálék, a jó kenyér mértékkel fogyasztva egészséges is. Az viszont fontos lenne, hogy az olcsóbb kenyérnek javuljon a minősége, ne lehessen szeméttel etetni a kispénzű embereket. És persze jó lenne több zöldséget, gyümölcsöt fogyasztani, de azoknak sem lefelé megy az áruk. Ma a piacon a szép alma kilója 450 Ft volt, ezen kívül csak a félig rothadt, ütődött volt 160–250-ért. Az ennivalón lehet a legtöbbet spórolni szerintem, de van egy határ, amit nem érdemes átlépni, mert évek múlva megbosszulja magát. Egyébként meg vettem január elején akcióban 10 kg lisztet, biztos, ami biztos.

Felvetésünk a következő héten:

Fogadnál-e béranyát, ha nem tudnád kihordani a gyermekedet?

Szóvá teszem

Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?Tisztelt szerkesztőség! Az ünnepek előtt vettem meg Papp Emese A Nők Lapja Konyha 100 legjobb süteménye című könyvét. Van már elég sok  szakácskönyvem, de ha süteményt sütöttem, jó, ha a fele sikerült, pedig mindent az utasítások szerint szoktam csinálni.  Gondoltam, ebből az új könyvből is kipróbálok néhány receptet, és láss csodát, mind sikerült! Megsütöttem a brownie-t narancsos krémsajttal, a „Duna-hullám”-ot, és a „Fernander”-t.  A többi nő nevében is szeretném megköszönni, hogy végre egy csodálatos süteményeskönyvet vehettem a kezembe, és ígérem, hogy az összes receptet kipróbálom, mert ezzel öröm a sütés!
Köszönettel: Keresztfalvi Erika, Kenderes

Találkozzunk újra!

A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium 1965-ben végzett 4 D. osztálya idén érettségi találkozót szervez! Osztályfőnökük, Révész Balázs sajnos beteg, de még el tudna jönni a 45 éves találkozóra.

A szervezők remélik, hogy azok a diáktársaik is tudomást szereznek a programról, akik elkerültek a városból. Jelentkezni lehet Zele Lászlóné Eszenyi Máriánál! Telefon:42-342-786 vagy 06-30-6193299

Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?


JOGI TANÁCS

Tisztelt Ügyvédnő!

Ketten vagyunk testvérek, édesapánk 10 évvel ezelőtt meghalt, és a bátyám még apánk életében ajándékozás címén lemondott apai örökségéről az én javamra. Így a törvényes örökléssel és az ajándékozással enyém lett a ház fele, a ház másik fele pedig a még életben lévő édesanyámé. Pár évvel ezelőtt megvásároltam tőle, így ma az egész ház tulajdonjoga az enyém. Kérdésem: megilleti-e valamilyen örökség a bátyámat a családi házból, ha édesanyánk meghal, illetve jogot formálhatnak-e bátyám gyermekei a ház után, ha a bátyám is meghal?  Várom válaszát: egy olvasó

Dr. Magyari Csilla válasza:

Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?A hagyaték az örökhagyónak az a vagyona, amely halálakor az örökösökre átszáll, de ez nem azonos az örökhagyó halála pillanatában meglévő vagyonával. Ugyanis az örökhagyó vagyonába beletartoznak olyan vagyoni értékű jogok, illetve kötelezettségek is, amelyek a halállal nem szállnak át az örökösre, azaz a hagyatéknak nem képezik részét. Ilyenek például a személyhez fűződő jogok, amelyeket csak az örökhagyó érvényesíthetett. Vagy ilyen az örökhagyó életére szóló, szerződésből fakadó jogok, így például a haszonélvezeti jog, továbbá a jogosult halála esetén tartási és életjáradéki szerződésből fakadó jogok. Örökölni csak az örökölhet, aki nem esett ki az örökségből. A törvény szerint többek között kiesik az öröklésből, aki az örökhagyó előtt meghal, illetőleg aki lemondott az örökségről. A lemondás csak akkor hat ki a lemondó leszármazóira, ha a megállapodás így szól, vagy ha az a köteles részt elérő kielégítés fejében történt. 

Mivel a bátyja lemondott az örökségről az ön javára, ezért az édesapja után sem ő, sem halála esetén a gyermekei nem örökölhetnek. Az édesanyja után a házrész vonatkozásában pedig azért nem lehet egyikük sem örökös, mivel azt ön még életében megvásárolta. Így az már nem lesz része az édesanyja hagyatékának. Amennyiben viszont ön leszármazók nélkül halna meg, úgy – ezzel ellentétes tartalmú végrendelet híján – a bátyja vagy gyermekei öröklik az ön halála pillanatában meglévő vagyonát.

Szakértőink – jogász, adótanácsadó, hitelügyintéző, fogyasztóvédő – várják kérdéseiteket!

Leszokunk a kenyérről, ha megdrágul?A cikk nyomtatásban az e heti Nők Lapjában jelent meg. 

A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Zöld kel-mezőkről álmodom
  • Forradalom a neten
  • Szex szülés után
  • Soma és Soma 
  • Miért keresnek rosszabbul a nők?
  • Szamócát az erkélyről
  • Rés a pajzson

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top