Már a reggeli jól indul: egy isteni finom diós-mazsolás kenyér remekül megalapozza a hétvégi menüt. Érdemes akár már ma este elkészíteni, így reggelre teljesen kihűl, és szépen lehet majd szeletelni. Aztán jöhet az isteni ebéd: a leves különleges palacsinta-levesbetéttel, az olaszos paradicsomos-mascarponés csirke, majd egy finom kókuszos csokipuding is készül, estére pedig ízletes töltött gombával készülünk, amihez nagyon jól fog esni 1-2 pohár bor.
Diós-mazsolás kenyér
Hozzávalók:
- 150 g vaj
- 5 tojás
- 150 g cukor
- 100 g durvára vágott dió
- 1 csomag mazsola
- 150 g finomliszt
- 1 csomag sütőpor
A tojások sárgáját a margarinnal és a cukorral habosra verjük. Hozzákeverjük a sütőporral elkevert lisztet, a diót, a mazsolát, végül a tojások felvert fehérjét. Kivajazott és kilisztezett őzgerincformába öntjük és 40-45 percig 170 fokon sütjük tűpróbáig. Kihűlés után a tetejét bevonhatjuk porcukorral vagy csokoládémázzal.
A receptet Molnár Orsolya, a Wannabe Chef bloggere készítette.
Sóskakrémleves palacsintacsigával
Hozzávalók 4 személyre:
- 50 dkg sóska
- 2 dl natúr joghurt
- 1 ek. cukor
- só
A palacsintához:
- 1 tojás
- 4 ek. liszt
- fél dl tej
- szódavíz
- étolaj
A megmosott sóskát tegyük fel főni 5-6 dl vízbe (pár levelet tegyünk félre). Amikor megfőtt a sóska, turmixoljuk le a levest a joghurttal együtt, és sóval, cukorral ízesítsük. A lisztből, tojásból, tejből, szódával keverjünk sűrű palacsintatésztát, sózzuk, keverjük hozzá a félretett, vékonyra csíkozott sóskaleveleket. Olajjal megkent serpenyőben süssünk ki 2-3 vastagabb palacsintát. A palacsintákat tekerjük fel, majd csíkozzuk metélt vastagságúra. Ezzel a levesbetéttel tálaljuk a levest.
Mascarponés csirkemell
Hozzávalók:
- 3 csirkemell (bőrével, vagy anélkül)
- 10 dkg mascarpone
- 2 (400 grammos) konzerv hámozott egész paradicsom
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- olívaolaj
- só, bors
- 2 nagy maroknyi friss bazsalikomlevél
A vöröshagymát és a fokhagymát felaprítjuk, és kevés olívaolajon üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a hámozott paradicsomot, a nagyobb darabokat szétnyomkodjuk, enyhén sózzuk, borsozzuk, és 15-20 perc alatt sűrűre főzzük. Közben egy serpenyőben kevés olívaolajon megpirítjuk a félbevágott csirkemelleket, majd egy sütőtálba tesszük őket. Ha besűrűsödött a szósz, beletépkedjük a bazsalikom felét, és hozzákeverjük a mascarponét. A paradicsomos szószt a csirkemellekre öntjük. 180 fokos sütőben kb. 25-30 percig sütjük, majd friss bazsalikommal megszórva tálaljuk. Köretként polentát, főtt tésztát vagy rizst kínálunk hozzá.
Kókuszos csokipuding
Hozzávalók 2-3 adaghoz:
- 1 tojás
- 2 dl (hab)tejszín
- 1-2 ek. méz
- 1 ek. cukrozatlan kakaópor
- 3 kocka étcsokoládé
- 3 ek. kókuszreszelék
A tojást enyhén felverjük, hozzáadjuk a tejszínt, a mézet, majd beleszórjuk a kakaóport, és csomómentesre keverjük. Egy kis lábasban közepes lángon melegíteni kezdjük. Kb. 5 perc elteltével belereszeljük a csokoládét és hozzáadjuk a kókuszreszeléket, elkeverjük, és további kb. 5-7 perc alatt sűrűre főzzük. Még melegen kis poharakba adagoljuk és hűlni hagyjuk, majd tálalás előtt kókuszreszelékkel szórjuk meg.
Juhtúróval töltött gomba
Hozzávalók 4 személyre:
- 24 csiperkegomba
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- egy kis csokor petrezselyemzöld
- 50 ml száraz fehérbor
- 100 g juhtúró
- 300 g hámozott, darabolt paradicsom
- só, frissen őrölt fekete bors
- 3 ek. zsemlemorzsa
- extra szűz olívaolaj
A gombákat megtisztítjuk, szárukat kitörjük, apróra vágjuk, a fejeket félretesszük. A hagymát és a fokhagymát megpucoljuk, majd a petrezselyemzölddel együtt finomra aprítjuk.
Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, beledobjuk a hagymát, majd a fokhagymát, és közepes lángon kb. 5 percig pároljuk. Hozzáadjuk a felaprított gombaszárat és a petrezselyemzöldet, megsózzuk, megborsozzuk, majd felöntjük a fehérborral, és az egészet még 5 percig pároljuk.
A hámozott, darabolt paradicsomot egy tűzálló tálba öntjük, sóval, frissen őrölt fekete borssal és néhány csepp olívaolajjal fűszerezzük.
A juhtúrót és a zsemlemorzsa kétharmadát elkeverjük a hagymás-petrezselymes párolt gombával. A kapott masszát a gombafejekbe töltjük, és a fűszeres paradicsommártásra ültetjük. A tetejüket megszórjuk a maradék zsemlemorzsával, meglocsoljuk néhány csepp olívaolajjal, és 180 °C fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt készre sütjük.
A receptet Piazza Gabriella, a Tavola in Piazza bloggere készítette.