Rengeteg salátaötletünk van, hogy hamar formába hozhasd magad! |
Jó, ha tudod, hogy a szexi bőr titka nemcsak genetikai eredetű. Te teheted a legtöbbet azért, hogy szép maradjon. Kenegetheted különböző krémekkel, pakolásokkal, sok-sok hatékony anyagot juttathatsz a bőrödbe, no meg a kozmetikusod is segít az elektromos kütyüivel még mélyebbre juttatni a hatóanyagokat. De tudnod kell, hogy belsőleg is segíthetsz a bőrödön! Például azzal, hogy olyan élelmiszereket eszel, amelyek belülről szépítenek. Az első és legfontosabb a tiszta víz. Ebből literszámra kell innod, hogy bőröd rugalmassága sokáig megmaradjon. De a vízen kívül számos élelmiszer is elősegíti a bőr táplálását. Egy amerikai tanulmány bebizonyította, hogy egyes vitaminok igen eredményesen védik bőrt. Sőt azok az élelmiszerek, amelyek hatékonyan lépnek fel a bőrrák megelőzésében, hathatósan segítenek a fiatal, sima, bársonyos bőr megtartásában.
Mit mond a szakértő?
Kibédi Krisztina kozmetikus
– Nekünk, nőknek fontos a rostban és vitaminban gazdag élelmiszer, valamint a megfelelő mennyiségű folyadék napi bevitele. Legfontosabb szépségtápanyagaink a gyümölcsök, zöldségek, friss növényi csírák és olajok, hántolatlan gabonák és fehérjék. Heti szinten együnk halat, mert magas az ómega–3-zsírsav tartalma. Ráncképződés ellen a C-vitaminban gazdag citrusféléket, valamint piros bogyós gyümölcsöt (pl. málna, áfonya) együnk, mert elősegítik a kollagén termelését. Az avokádó magas olajtartalma miatt a legfontosabb fegyver az öregedés ellen. A zsíros, tág pórusú bőrök karbantartására sóskát, paradicsomot javaslok. A nyári strandszezonra pedig gyógyteákkal savtalanítsuk és méregtelenítsük a szervezetünket.
Az 5 legtutibb bőrfiatalító élelmiszer Eper Akár már most elkezdhetjük a bőrünk megfiatalodásáért vívott harcot, ugyanis nyakunkon az eperszezon! Nyakra-főre ehetjük a C-vitaminban gazdag epret, amelynek egyik jótékony hatása a bőr kisimítása és a korral együtt járó bőrszárazság enyhítése. A C-vitamin erőteljes antioxidáns, semlegesíti a károsító szabad gyököket, amik az ultraibolya sugarak révén alakulnak ki a szervezetben. Emellett közreműködik a kollagénképzésben és -fenntartásban, ami a fiatalság megőrzésének nélkülözhetetlen alapja. Szardínia Kávé Spenót Kakaó |
Szardínia, a csodaszer?
Fotó: Dömötör Csaba |
Mautner Zsófi, a Sülvefőve séfje elárulta, annak ellenére, hogy sokak szemében a szardínia egy lenézett, rossz ízű retroimázzsal bíró élelmiszer, valójában csodákra képes a gasztronómiában. Sajnos idehaza még nem igazán terjedtek el a jó minőségű szardíniák – ennek egyik fő oka az a tévképzet, hogy az olajos szardínia csak rossz lehet! Pedig Portugáliában, Spanyolországban, vagy akár Franciaországban is komoly iparág épült a konzerv szardíniára. Sőt a borokhoz hasonlóan még az évjáratát is számon tartják.
„Nem tagadom, pontosan tudom, hogy ezzel a némileg talán bizarr szardíniaimádatommal nagy valószínűséggel eléggé egyedül vagyok – nemzetközileg azért nem. De nem szégyellem bevallani, hogy lassan már-már szinte pánikba esem, ha véletlenül nincs itthon egy doboz. Az elmúlt év során mániákus szardíniavásárlóvá és -fogyasztóvá váltam! Az első, szardíniával kapcsolatos aha-élményem többé-kevésbé egy éve történt, amikor egy portugáliai utazásra készültem. Azóta veszem-eszem-lesem! Ha netán éppen semmi nincs itthon, egy doboz szardíniából akkor is a legjobb dolgokat lehet varázsolni. Persze nagyon fontos, hogy jó minőségű hal legyen, általában portugál vagy francia. Régebbi emlékezetemben valahogy mindig olyan hozzávalóként élt, amelyet agglegénylakások kongó spájzaiban képzeltem el. Esetleg olyan »mindent bele« típusú tésztákon. Brrr! Amióta viszont felismertem, hogy mennyire jó salátákkal, zöldségekkel is, rengeteg új lehetőség nyílt meg.”
Zsófi könnyed, színes, gyors és isteni szardíniás receptjéért klikk ide!