nlc.hu
Aktuális
Hány évesen adtad iskolába a gyerekedet?

Hány évesen adtad iskolába a gyerekedet?

Kérjük, írjátok meg nekünk legégetőbb problémáitokat, közérdekű megfigyeléseiteket, orvoslásra váró panaszaitokat, vagy szóljatok hozzá cikkeinkhez! A legszellemesebb leveleket igyekszünk közölni.

Hány évesen adtad iskolába a gyerekedet?delfin: Én a „másik” oldalról (fenntartó) szólok, de anyaként is, akinek most megy suliba évvesztes gyereke. Az is nagy gond, hogy kevés az óvodai hely, a 3 évesek nem mind tudnak bekerülni, ugyanakkor elég sok „parkolópályás” iskolaérett élvezi még egy évig az ovit, csak mert a szülő úgy véli, ez a jobb neki. A városunkban minden iskolaérett ovist megvizsgál a nevelési tanácsadó, így szakember mondja ki az áment. És ha szerinte mehet, az ovi és a szülő se dönthet másként.

ruganyoshusi: A fiam áprilisi: tavaly visszatartottam. Eleven, szeleburdi, eszes kisfiú. Bolond lettem volna elengedni a sok „túlkoros” visszatartott kiselsős közé őt 6 évesen. Már várja az iskolát, valóban megérett rá.

bigacsiga: Ha vissza lehetne forgatni az idő kerekét, még egy évet tartanám az oviban a gyerekemet. Sokkal könnyebben venné az akadályokat, így meg csak sodródik az árral. Majdnem ő a legfiatalabb az osztályban, mert időben ment suliba.

Taisha: Én annak örülnék, ha egyáltalán nem kellene iskolába járnia! Már előre félek, hogy az én folyton vidám kislányom fáradt és rosszkedvű lesz, és hogy majd csak iskolai szünetekben fogunk tudni kimozdulni itthonról. Ameddig csak lehet, oviba fog járni. Aztán szívem szerint egy alternatív iskolába, ami persze nincs elérhető közelségben, így marad a megszokott rendszer. De remélem sikerül egy gyerekbarát intézményt találnunk, ahol nem fogja a tanító néni az épphogy írni, olvasni és minimálisan számolni tudó első osztályosokat matekversenyekkel riogatni.

győrianyu: Mi 6 évesen írattuk kislányunkat iskolába, az óvodai szakvélemény szerint iskolaérett volt. Ma negyedikes, kitűnő tanuló. Az osztályában a 26 gyerekből csak 4-5 tízéves van, a többiek tizenegy évesek. A szülők olyan indokkal tartották vissza a gyerekeket, hogy túl bátortalan, vagy hogy egy év előnyt szerezzen, így már írni-olvasni tudtak, mire elsőbe mentek. Ezekkel a tizenegy évesekkel kell a lánykánknak felvenni a versenyt. Én ezt igazságtalanságnak tartom. Ha indokolt, vagyis a vizsgálat megalapozza a plusz egy óvodai évet, akkor maradjon a gyerek, de egyébként menjenek csak suliba, mert majd később a „visszafogott” gyerekek egy év késésben lesznek, 19 évesen érettségiznek, 24 évesen diplomáznak.

anci67: Miért lennének késében?! Elő van írva, hogy 18 évesen kell érettségit tenni, vagy 23 évesen diplomázni? Az évvesztes gyerek semmivel sincs előnyösebb helyzetben, mint a nem évvesztes. Az én lányom például évvesztes, mert június elejei. De ha május 31-i lenne, akkor nem volna évvesztes. Semmivel sincs előrébb a csoporttársainál, egyforma felkészültségű mindegyik, aki iskolaérett. Mellesleg: az iskolai előmenetelt nem versenynek és harcnak kellene megélni.

hexilein: Mindkét gyerekünk hatévesen ment suliba. Nem Magyarországon élünk, és itt nem „divat” a visszatartás. A nagyobbik most 12 éves lesz, másodikos gimis, és kínlódik nagyon, nem érett meg, sokkal jobb lett volna, ha egy évet várunk. A kisebbik 10 lesz júniusban, negyedikes, és a legjobb az osztályukban. Vagyis ebben a kérdésben sem lehet egyértelmű választ adni: vannak gyerekek, akik érettebbek és intelligensebbek, mint a kortársaik, másoknak pedig több időre van szükségük.

Hány évesen adtad iskolába a gyerekedet?

Következő heti felvetésünk: Miért születik a gyerek?

                                                                  Szóvá teszem

Tisztelt Szerkesztőség!
Ezúton szeretném a segítségüket kérni abban, hogy megtaláljam az óvónénimet. 25 éves vagyok, Budapesten, a 13. kerületben jártam óvodába, a Béke térnél volt az óvoda, de sajnos pár évre rá lebontották. Mi is elköltöztünk vidékre. Jelenleg óvodapedagógusnak tanulok, és szeretném újra felvenni az óvónénimmel a kapcsolatot, hogy büszkén elújságolhassam neki, én is szakmabeli leszek egyszer. És hogy egy jót (vagy többet) beszélgethessünk, mert ugye majdnem 20 év eltelt azóta, hogy iskolába mentem. Csak annyit tudok, hogy Marika néninek hívják, de nem tudom, hol lakik. Már próbáltam rátalálni a közösségi oldalakon, de nincs sehol. Ha esetleg meg tudnák jelentetni az újságban, hogy keresem őt, akkor nagyon hálás lennék. Segítségüket előre is köszönöm!
Gulyás Emőke (monamayfair@citromail.hu)

                                                                  Találkozzunk újra!

A Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Tanárképző Főiskolán 1981-ben végzettek számára 30 éves találkozó lesz május 28-án.
Akiket még nem értem el, kérem jelentkezzenek: László Krisztina: 06-30-286-87-80 és  laszkri@gmail.com
 
 

                                                                     JOGI TANÁCSUNK

Kérdés:
58 éves vagyok, a férjem tavaly meghalt, van egy 34 éves Down-kóros lányom, aki nehezen dolgozza fel az apja halálát. Sajnos csak 3 évig voltam gyesen, mert senki nem mondta, hogy 14 éves koráig járt volna utána a gyes. Mivel mellette nem tudtam dolgozni, ezért csak 10 év szolgálati viszonyom van, majd 13 évig nem részesültem semmilyen ellátásban, ezt követően 1992 óta kapom leányom után az ápolási díjat. Be tudom-e számíttatni az ápolásával ténylegesen eltöltött éveket, és elmehetek-e a nők számára biztosított 40 éves szolgálati idős nyugdíjba?

Válasz:
A nők kedvezményes nyugdíjára vonatkozó újonnan életbe lépő szabályok szerint az jogosult erre az új nyugdíjformára, aki nem töltötte még be az öregségi nyugdíjkorhatárt, de rendelkezik 40 évnyi jogosultsági idővel. A jogosultsági időbe beleszámít a munkaviszony, vagy azzal egy tekintet alá eső jogviszonyban töltött idő: a gyes, tgyás, gyed ideje. Valamint a súlyosan fogyatékos vér szerinti és örökbefogadott gyermek után megállapított ápolási díjban eltöltött idővel szerzett szolgálati idő. További feltétel még, hogy emellett nem állnak fenn a törvényben meghatározott bizonyos biztosítási jogviszonyok. Ha fennállnak, akkor ezeket előbb meg kell szüntetni, és csak utána lehet kérni a nyugdíj megállapítását. A jogosultsági időbe nem számít bele a felsőoktatási tanulmányok ideje. Ha a 40 évnyi jogosultsági idővel rendelkezik is, teljes öregségi nyugdíjat ez esetben is csak akkor kaphat, ha ezen belül 32 évnyi (súlyosan fogyatékos gyereket nevelő nő esetén 30 évnyi) kereső tevékenységgel vagy ezzel egy tekintet alá eső jogviszonyban szerzett szolgálati idővel rendelkezik. Azaz ebbe a 32, illetve 30 évnyi szolgálati időbe már nem számítható bele a gyermekgondozási és nevelési ellátások ideje. Ön még nem töltötte be a nyugdíjkorhatárként irányadó 63. életévét, ezért addig nem lesz jogosult a kivételes nyugdíjra sem, amelyet méltányosságra hivatkozva kérhetne az Országos Nyugdíjfolyósító Főigazgatóságtól.

Hány évesen adtad iskolába a gyerekedet?A cikk teljes terjedelmében az e heti Nők Lapjában jelent meg.
A legfrissebb szám tartalmából: 

  • Egy magyar katonanő mindennapjai Afganisztánban
  • Sárgarépa a köbön
  • Miért keresnek rosszabbul a nők?
  • Interjú Szíj Melindával

Ha előfizetnél a hetilapra, itt és most megteheted!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top