Aktuális

Magyarok sem tudtak hazajönni a vulkáni hamu miatt

Újabb izlandi tűzhányó bénítja meg Európa légi közlekedését. Egyelőre nem olyan komoly a probléma, mint tavaly, de ezúttal is sokan kényszerülnek reptereken vesztegelni.

Százhúsz utas Göteborgban maradt az izlandi Grimsvötn tűzhányó hamufelhője miatt, mert törölték a kedd esti és a szerdai budapesti járatot, de a Malév igyekszik minél előbb hazahozni mindenkit – közölte Róna Márta, a légitársaság kommunikációs igazgatója szerdán. A Malév szerda reggel egyébként nem indította el göteborgi, koppenhágai és hamburgi menetrend szerinti járatait sem, mivel a göteborgi repülőtér nem fogad gépeket. A koppenhágai és a hamburgi járatok esetében viszont a kapitány ítélte meg úgy, hogy nem biztonságos a repülés.

Fotó: MTI
Fotó: MTI

A szakemberek számításai szerint a kelet felé mozgó hamufelhő szerda este nyolc körül éri el Csehország területét. Korlátozások várhatók ezért a cseh reptereken is, előfordulhat bezárás is, de mivel a felhő hatezer méter magasban van, a nagy repülőgépek átrepülését nem akadályozza. A légikikötők felkészültek a helyzetre. Szlovákiát ugyanakkor valószínűleg elkerüli a hamufelhő.

A hatályos szabályok szerint a hidrometeorológiai intézet legkorábban hat órával a várható természeti esemény bekövetkezte előtt adhat ki figyelmeztetést. Ezt követően lép a prágai repülésirányítási központ, s a helyzet alakulásától függően kiadja a repülőtereknek és a pilótáknak a megfelelő utasításokat. A végső döntés egy-egy járatról azonban a repülőterek és az egyes légitársaságok kezében van.

 Kattints, ha el akarod kerülni a kellemetlen meglepetéseket!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top