nlc.hu
Gasztro
Muffinnal gyógyítanák a tejallergiát?

Muffinnal gyógyítanák a tejallergiát?

Ha a gyerekek tejet tartalmazó süteményeket esznek, egy új tanulmány szerint hamarabb leküzdhető lehet a tejallergia.

Tudósok megfigyelték, hogy azok a tejallergiás gyerekek, akik tejes összetételű muffint is esznek, hamarabb tünetmentessé válnak, mint azok, akik teljesen kerülik a tejtermékek fogyasztását. A tejallergia a kisgyermekek 3 százalékát érinti – ez egyébként nem azonos a laktózérzékenységgel, amikor a szervezet képtelen megemészteni a tejcukrot tartalmazó ételeket.

Muffin gyógyíthatja a tejallergiát?Az amerikai allergológus szakemberek felmérése alapján azok a gyerekek, akiknek a szervezete a kezdetektől fogva tolerálta a tejet is tartalmazó süteményeket, sokkal jobb eséllyel gyógyultak ki később a betegségből. Az orvosok szerint a tanulmány jelentős lépés lehet az ételallergia személyre szólóbb kezelése felé. Megállapították ugyanis, hogy a tejallergiával küzdő gyerekek többsége számára nem az a helyes út, ha teljesen kerülik a tejes ételek fogyasztását.

A felmérés során, amelyet az amerikai Allergia és Klinikai Immunológia című szaklap közölt, 2 és 17 év közötti tejallergiás gyerekek egy csoportjának adtak olyan süteményeket, amelyek tejet is tartalmaztak, míg más gyerekek a megszokott módon, szigorúan tejmentesen étkeztek. A vizsgálati időszak végén az első csoportban lévő gyerekeknek csaknem a fele már allergiás tünetek nélkül tudott más tejtermékeket is fogyasztani, a másik csoportnak viszont kevesebb, mint a negyede.

A magyarázat egyszerű: a hőkezelt tejben megváltoznak a fehérjék, amelyekre az immunrendszer is kevésbé reagál. A szakemberek biztatónak találják az eredményeket, amelyek megváltoztathatják a sokéves kezelési módszereket. Arra azonban figyelmeztetnek, hogy a tejallergiás gyerekek muffinos kezelését csak orvosi felügyelet mellett tanácsos megpróbálni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top