nlc.hu
Gasztro
Uborka és patisszon

Uborka és patisszon

Uborkasaláta:

Hozzávalók:

  • 800 g uborka
  • 1 dl víz
  • 0,4 dl ecet
  • ízlés szerinti fűszerek (fűszerpaprika, törött bors, cukor, só, fokhagyma)

    Elkészítése:

    Az előkészített uborkát vékonyra felszeleteljük, megsózzuk és állni hagyjuk. A sótól az uborka levet enged.

    Közben elkészítjük a salátalevet: kb. 1 dl vízhez hozzákeverjük az ecetet és a cukrot. Ízlés szerint tehetünk bele 1-2 gerezd péppé nyomott fokhagymát vagy egy kis fokhagymakrémet. Végül hozzáadjuk a levéből kicsavart uborkát. Mindig csak a végén sózzuk, mivel a kicsavart uborka még tartalmaz sót. Fűszerpaprikával és törött borssal megszórhatjuk.

    A saláta készítését úgy kell ütemezni, hogy tálalás előtt 1-2 órával kész legyen, hogy legyen idő jól lehűteni. Külön edényben adhatunk hozzá tejfölt.

    Bundázott patisszon vagy tök:

    Ezekhez az ételekhez a fiatal, zsenge tök vagy patisszon a megfelelő. Mindkettőt megmossuk, meghámozzuk, majd 1-1,5 cm vastag szeleteket vágunk, a belső részét (mag) kivesszük és az így kapott szeleteket megsózzuk.

    Kétfajta bundázást alkalmazhatunk: Az egyik, amikor a besózott alapanyagot lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába forgatjuk (rántjuk).

    A másik bundázási módnál a felvert tojásokhoz annyi lisztet keverünk, hogy egy bevonóképességű masszát kapjunk. A besózott szeleteket lisztbe és az elkészített masszába mártjuk.

    Hozzávalók:

  • 1000 g tök vagy patiszon
  • 100 g liszt
  • 3 tojás

  • 1 l olaj a sütéshez

    Az előkészített szeleteket a fenti módon bundázzuk és a serpenyőben vagy fritőzben felforrósított olajban lassan aranysárgára sütjük. Ha megsült, szalvétára szedjük, hogy a lecsurgó olajat a szalvéta felszívja.

    Köretként párolt rizst adhatunk, de kiegészítőként célszerű tartár vagy majonéz mártást vagy valamilyen salátát adni.

  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top