nlc.hu
Aktuális
Az ország legjobb fagyizói

Az ország legjobb fagyizói

Számos fagylaltozó válik szinte zarándokhellyé a különleges ízek miatt. Idén az Év fagylaltja címet a Sík cukrászda (Budapest III. kerület) érdemelte ki diós-mézes körtefagylaltjával. Az ország legjobbjait nehéz volna felsorolni, úgyhogy szubjektív válogatásunkban csak néhány fagyizót mutatunk be, amelyekben tartósítószer és adalékanyagok nélkül készülnek a mennyei ízek.

Az ország legjobb fagyizói1. A Cappella cukrászda – Szeged

A környékbeli gyümölcsöket, termelői vajat, tejet, tojást felhasználó családi fagyizó kuriózuma: a karamellás mandula. A legnagyobb kedvenc a díjnyertes mézes-gesztenyés Magyarok nyila. A laktózérzékenyek a gyümölcsfagyik mellett rizs- és kókusztejből készültet is kaphatnak, 12-féle ízben.
• Összesen 130-féléből a napi kínálat: 56
• Egy gombóc: 150 Ft / 4 dkg; 200 Ft / 4 dkg kalóriaszegény

2. Vári cukrászda – Budapest XVI. kerület

A különleges ízkombinációjú fagylaltok többségükben biotermékekből készülnek (gyömbéres rebarbara, homoktövis). A fő kedvencek közé tartozik a csilis csoki, a legkülönlegesebb a rák megelőzését is szolgáló ganodermagomba avokádóval. Laktózérzékenyeknek ajánlják a szójatejből készült datolyás banánt. Cukormentesből is van választék.
• Összesen 80-féléből a napi kínálat: 60
• Egy gombóc: 250 Ft / 4 dkg

3. Gelarto Rosa cukrászda – Budapest V. kerület

A Bazilika mellett rózsaszirmú fagylaltot nyalogatnak az emberek. Az ízekből nehéz kiválasztani azt a négyet, ahányból rózsát lehet komponálni, rézlapátos „formatervezéssel”.
Nyári randira ajánlott: az eper-bodza, a bazsalikomos-citrom, az azték-csokis fagyirózsa. Cukorbetegek 12-féle nyírfacukorból készült finomságot választhatnak.
• Összesen 150-féléből a napi kínálat: 24
• Két íz (két gombócnak felel meg): 380 Ft

4. Violetta fagyizó – Budapest XVII. kerület

Nem „lehúzott kanállal”, szép nagy gombócokban adagolják a fagyit a Violetta fagylaltozóban. Betérhetnek ide cukorbetegek és fogyókúrázók, mert a „könnyű” műfajból is van Sacher, banánparádé, kókuszdesszert az ínyenceknek. A főzött-tejes mellett bőséges a sorbet-kínálat is, 70-80%-os gyümölcstartalommal.
• Összesen 120-féléből a napi kínálat: 40
• Egy gombóc: 200 Ft / 4 dkg

5. Sárvári fagyizó – Eger

Egerben a legnépszerűbb gombóc a „Sárvári nagyapa” eredeti receptje alapján készült karamella, a saját fejlesztésű „Sárvári” gombóc, a szatmári szilva és a pándi meggy. A „light” fagylaltok közül az étcsokit és az epres joghurtot kérik sokan. Kapható laktózérzékenyeknek és diétázóknak való (csökkentett cukortartalmú, illetve fruktózédesítéssel).
• Összesen 60-féléből a napi kínálat: 30
• Egy gombóc: 190 Ft / 4,5 dkg

6. Kisgergely cukrászda – Diósgyőr

A huszonöt éve alakult fagylaltozóban igazi kézművesfagylalt kapható. Idén újra slágerré váltak a joghurtos fagyik, talán az új, titkos recept miatt. A férfiak kedvence: a csoki, vanília, puncs. A nők szeretnek kísérletezni: sárgadinnyét, cherrymániát választanak leggyakrabban.
• Összesen 72-féléből a napi kínálat: 48
• Egy gombóc: 170 Ft / 4 dkg (220 Ft a csökkentett energiatartalmú, de nem diabetikus).

 Biztonságos

– Bár a fagylalt a magas kockázatú élelmiszerek csoportjába tartozik, mégsem volt az utóbbi évtizedekben fagylalt okozta ételmérgezés Magyarországon – hangsúlyozza Zoltai Anna osztályvezető (ÉTbI) –, köszönhetően a korszerű technológia és géppark elterjedésének.
A fagylalt hőmérséklete az eladás pillanatáig nem emelkedhet –8 °C fölé. A lefagyasztott termék 72 óráig tartható el. A hatóság rendszeresen mintavétellel ellenőrzi a fagylaltokat.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top