nlc.hu
Egészség
Így kezeld!

Így kezeld!

Az allergia nem más, mint immunrendszerünk túlzott reakciója, mivel ez egyes anyagokra tévesen, azaz hibásan reagál. Maga az allergia szó görög eredetű, melynek jelentése: eltérő reakciót. Ezért nem meglepő, hogy a tüneteinket sokszor nem lehet egyértelműen behatárolni, ezért érdemes orvoshoz fordulni, hogy pontosan meg tudják állapítani a kiváltó okot.

Járj utána!

Egy biztos! Ha a tüneteink alapján allergiára gyanakszunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, és ne kísérletezzünk otthon a különböző gyógymódokkal. Többféle módszer létezik az allergia szűrésére, de leggyakrabban bőrteszttel derítik ki, hogy mely növényre, ételre vagy anyagra vagyunk érzékenyek. Akkor lehet szükség vérvizsgálatra, ha túl fiatal gyermekről van szó, kiütéses a vizsgálati felszínt jelentő alkar vagy nem tudja az allergia elleni gyógyszereit elhagyni a beteg.

A bőrteszt a leggyakrabban használt vizsgálat, mivel nagyon gyors és megbízható. A beteg alkarjára cseppentik az allergénkivonatot, majd a cseppeken keresztül nagyon enyhén megsértik a bőrt, hogy beteg vegyületet közvetlenül a bőrünk felső rétegbe juttassák. Egyértelmű jelei vannak, ha az allergén irritálja immunrendszerünket, mivel néhány percen belül megduzzad, bepirosodik és viszketni kezd bőrünk.

A vérvizsgálat során bizonyos antitesteket próbálnak meg kimutatni. Ezt a lehetőséget leginkább akkor alkalmazzák, ha valamilyen oknál fogva – például bőrbetegséggel küzd az illető – nem tudják alkalmazni a bőrtesztet. Ennek előnye, hogy a vizsgálat eredményessége nem függ semmitől – például gyógyszerszedés mellett is elvégezhető -, viszont drágább és az eredményre is várnunk kell.

 

Így kezeld!

 

Az allergiás reakciónk során szervezetünk saját hisztaminja kiszabadul az u.n. hízósejtekből és más sejtek hisztaminreceptorain fejtik ki hatását, így kialakítva allergiánkat. Ezt a folyamatot úgy tudjuk megszakítani, ha antihisztaminokat juttatunk szervezetünkbe, melyek meggátolják a hisztaminok receptorainkhoz való kapcsolódását.

Vannak alternatív gyógymódok (levegőváltozás, szaunázás, homeopátiás kezelés, stb…), de az új generációs antihisztaminokat tartalmazó készítmények nagyon biztonságosak és akár 24 órán át is hatnak. A különböző allergiák eltérő gyógymódokat igényelnek, de a legtöbb embert érintő légzőszervi allergiákra vény nélküli szerek is kaphatók.

A Claritine egy ilyen antihisztamin tartalmú, szájon át bevehető, nyugtatóhatás mentes, második generációs készítmény, amely vény nélkül kapható a patikákban. Alkalmazása során, akár 24 órán át védelmet biztosít szervezetünknek.

 

További információk: www.claritine.hu

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top