Szabadidő

Korhatárosak lesznek a filmek a cigi miatt?

Egészségügyi szakértők szerint azokat a filmeket, melyekben a szereplők dohányoznak, csak 18 éven felülieknek szabadna vetíteni.
A mozi káros az egészségre?
Káros az egészségre?

A Bristoli Egyetem kutatói 5000 tizenéves bevonásával készítettek felmérést: a résztvevőknek 50 híres film közül, melyekben a dohányzás hangsúlyosan jelen van, ki kellett választaniuk azokat, melyeket láttak.

Kikérdezték őket dohányzási szokásaikról is, és a kettő között a kutatók szerint van összefüggés. Az eredmények azt mutatták, hogy azok a tinik, akik többet láttak a megjelölt filmek közül, 73 százalékkal nagyobb valószínűséggel próbálták ki a cigarettát és 50 százalékkal nagyobb eséllyel váltak függővé, mint azok a kortársaik, akik kevesebbet láttak a megjelölt mozik közül.

A kutatás második szakaszában aztán a szakemberek a további lehetséges befolyásoló tényezőket – például alkoholfogyasztás, kortársaknak való megfelelés kényszere – is vizsgálták, végül pedig arra jutottak, hogy a filmek még ezeket tekintetbe véve is 32 százalékkal növelik a tizenévesek kedvét a dohányzáshoz.

A eredményekre hivatkozva a szakértők most azt szeretnék elérni, hogy a filmvásznon való dohányzás kerüljön ugyanolyan besorolás alá, mint az erőszak vagy a szex, és azokat a filmeket, melyekben bárki is dohányzik, csak 18 éven felülieknek lehessen vetíteni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top