Tökmagolajat házilag elég nehéz sajtolni, úgyhogy vagy eltesszük tavaszra és elültetjük a magok egy részét, vagy pedig megpirítjuk, és tévé előtt, chips helyett elrágcsáljuk.
Mi kipróbáltunk két módszert, az egyikkel egészséges, a másikkal pedig szuperfinom tökmaghoz juthatunk. Íme!
1. Hagyományos pirítás
A kikapart tökmagot áztasd be vízbe (mély tálba), nem kell hosszan, ne szívja meg magát. Ez azért is kell, mert a tökből ráragadt trutyit nem árt lemosni sütés előtt. Ráadásul a tök magjának tartószálai (ezek a legidegesítőbbek) az edény alján maradnak így szépen le tudod merni a víz tetejéről a magokat. Kicsit töröld át, majd tedd serpenyőbe és gyakori kevergetés mellett addig pirítsd, ameddig a tökmagok teljesen ki nem száradnak, és nem kapnak egy kicsi színt.
2. Maximális élvezet: sós pirítás
A technika egészen az áztatásig teljesen megegyezik. A tálból való kiszedegetés után azonban nem kell megtörölgetni a magokat, hanem csak bedobni egy tepsibe úgy, hogy egy rétegben helyezkedjenek el. Majd jöhet 2-3 teáskanál só, egy gyors keverés és helyreigazítás, majd be a sütőbe. 180 fokra 5-8-10 percre, attól függően, hogy ki mennyire szereti megpirítani. Vigyázat, nagyon sós, de jobb, mint a bolti.