Aktuális

Lucrezia Borgia: A mérgek anyja vagy üzletasszony?

A Vénusz évében ki másnak a horoszkópját elemeznénk, mint a szépséges Lucrezia Borgiáét, természetesen a mai, modern kori asztrológia módszerével. Hiszen amikor a mérgek anyjának nevezett hercegnő megszületett, egész másként készítettek horoszkópot, mint napjainkban.
A mérgek anyja?
A mérgek anyja?

A Lucrezia Borgia bűbájos külsejéről, rafinált eszéről s nagy hatalmáról szóló legendák, melyek jó részét irigy ellenségei terjesztették s az utókor szenzációhajhász történetírói felnagyították, igazolják a régi mondás igazát: szépre száll a füst – és e füsttől a szépség jó híre befeketedett. A horoszkópjában az MC-vel szorosan együtt álló Vénusz még csak alátámasztja a szépségéről szóló legendát. De az ég közepén trónoló Esthajnalcsillag nemcsak a kapott szerencsés külsőről, hanem a szépség, a művészet, a műveltség és szeretet mint követendő minta, mint cél megéléséről is szól. Lucrezia Borga igazi divathölgy volt, ahogy akkoriban nevezték: az Édes új stílus jellegzetes „donna angelicatá”-ja.

Az átlag feletti külső különleges belbeccsel is járt: a szépség több volt számára puszta külcsínnél, hiszen kellemnek és bájnak, s hozzá nem kevés észnek is birtokosa volt. Olvasott, írt, műveltséget szerzett, kellemesen és érdekesen, férfiakat lepipáló és megvesztegető éles ésszel társalkodott, élcelődött. Lucrezia uram bocsá’ talán még szeretni is mert, méghozzá szabadon, azaz szeretői is akadtak. Mindezt jelzi horoszkópja: az 5. ház ura, a Jupiter az Ikrekben, oppozícióban a IV. házban álló Neptunusszal és Uránusszal, amelyet trigonok és szextilek oldanak.

Házasságok és szerelmek

A horoszkóp kilencedik házában – amely nemcsak a szellemet, hanem a politikát is jelenti – áll a Nap, és jó fényszöggel kapcsolódik a 2-es ház csúcsához közeli Szaturnuszhoz, ebből arra következtethetünk, hogy az apa kiházasítás útján felhasználta lányát politikai és vagyongyűjtési terveinek megvalósításához. A lánynak talán nehezére esett ezt elfogadni, de engedelmeskedett a kényszernek, a család érdekében (a IV. ház uralkodó bolygója a Plútó felfedezéséig a Mars, amely a X. házban állva kvadrátot vet az aszcendens–deszcendens tengelyre). Lucrezia végül is apja lánya volt. A horoszkóp szerint mindketten hatalomra, jólétre, dicsőségre, tündöklésre törtek.

De nem árt tudnunk, hogy ez a konstelláció rendkívüli üzleti érzéket is jelent, hiszen a Vénusz és a Szaturnusz, különösen ilyen kapcsolatban és házhelyzetben igazi jó barátok. S mivel a Szaturnusz az idő ura is, Lucrézia harmadik férje mellett vált sikeres üzletasszonnyá: nem kevés pénz befektetésével hatalmas profitot nyert. De ne szaladjunk ennyire előre.

Lucrezia történetéhez tartozik, hogy tizenhárom éves korában férjhez adták, majd az ezt követő években kétszer vált el apja és fivére politikai manipulációinak kedvéért. A szerelem és a házasság a horoszkópjában nem az ideális képet mutatják: a szerelmet és egyben a gyermeket is jelentő 5. ház a Nyilas jegyében kezdődik, melynek ura a levegős Ikrek jegyében helyezkedik el. És az Uránusz, mely a deszcendens ura, ráadásul szorosan együttállva a Neptunusszal, egymással szemben, szinte kizárja a szerelmi házasság lehetőségét, természetesen az apa akaratából (Uránusz az apa házában). Ám az oppozíciót jó fényszögekkel összekötő Plútó és Hold mégis dinamikus és változatos szerelmi és házaséletet jelölnek, habár szenvedéllyel és az ezzel járó komoly szenvedéssel együtt.

A történetírók szerint mélyen szerelmes lett második férjébe, a nápolyi királyi családból származó, de hozzá hasonlóan törvénytelen születésű Aragóniai Alfonzba, akihez azért kellett hozzámennie, mert Nápolynak igen jó kapcsolatai voltak a francia királlyal. Ez a házasság sem tartott sokáig, mindössze két esztendeig, akkor a férj gyilkosság áldozata lett, állítólag a saját sógora, Cesare Borgia utasítására. Akkoriban ugyanis a Borgiák politikai ambíciói már más irányban keresték a szövetségest. Lucrezia mindössze húszéves – már mögötte van két férj, van két gyermeke, s az imádott férj halála után mindössze egy hónappal az apja már az új házasságát készítette elő.

Lucrezia Borgia: A mérgek anyja vagy üzletasszony?

 

 

Gyilkos vagy áldozat?

Vajon miért sújtotta a sors a szépreményű, gazdag, okos, szende arcú leányt ilyen kegyetlen viszontagságokkal? Minderre választ kaphatsz, és még egyéb izgalmas dolgokat tudhatsz meg a Nők Lapja Ezotéria legfrissebb számában Lucrezia Borgiáról, a horoszkópjának elemzése alapján.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top