Vajhalas-fügés nyárs sült nudlival |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg vajhal
• 20 dkg aszalt füge
• 4 dl fehérbor
• 1 dl tejszín
• só
• 1 evőkanál liszt
• olaj a sütéshez
A nudlihoz:
• 16 dkg főtt burgonya
• 40 dkg liszt
• 1 tojássárgája
• 1 nagyobb evőkanálnyi olívaolaj
• kevés só
• olaj a sütéshez
A vajhalat kockákra vágjuk. Az aszalt fügéket fedő alatt a fehérborban kicsit megpároljuk. Ha megdagadtak, kivesszük a borból, félbevágjuk, majd körülbelül akkora kockákra vágjuk őket, mint a vajhalat. Felváltva nyársakra húzzuk a füge- és haldarabokat, majd megsózzuk. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk, és közepes lángon megsütjük a nyársakat.
A mártáshoz a visszamaradt fehérboros fügepárolólevet megmelegítjük, és hozzáadjuk a tejszínből és 1 evőkanál lisztből kikevert habarást. Sózzuk, majd kiforraljuk, és tálalásig félretesszük. A nudlihoz a lisztet összedolgozzuk a főtt, áttört burgonyával, az olívaolajjal, a tojássárgájával és kevés sóval. Nudlikat formázunk belőle, és bő olajban aranybarnára sütjük őket. A halnyársat a nudlikkal és a mártással kínáljuk.
Gyömbéres lazac almás rizottóval |
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg lazacfilé
• só
• 10 dkg friss gyömbér
• 2 darab babérlevél
• fél fej vöröshagyma
A rizottóhoz:
• 1 dl fehérbor
• 30 dkg rizottórizs (pl. arborio)
• 6 dl zöldségalaplé
• 1 darab alma
• 10 dkg vaj
A lazac bőrét levágjuk. A gyömbért meghámozzuk, a héját egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a babérlevelet és a két darabba vágott vöröshagymát. 1 liter vizet öntünk rá, és felforraljuk. Egy szűrőbe helyezzük a lazacokat, megsózzuk a tetejüket. A tisztított gyömbérből vékony szeleteket vágunk, és 6-8 darabot helyezünk el egy-egy halon. A szűrőt a lobogva forró hagymás-gyömbéres víz fölé helyezzük úgy, hogy ne érjen a vízbe, csak a gőzbe. Lefedjük, és folyamatos forrás mellett 10 percet gőzöljük.
A rizottóhoz a rizst egy edénybe helyezzük, 3 dl alaplevet adunk hozzá, és lassan főzni kezdjük.
Folyamatosan kevergetjük, és szükség szerint adagoljuk hozzá a maradék alaplevet, míg a rizs megpuhul. Akkor hozzáadjuk a tisztított, felkockázott almát, a fehérbort és a vajat, és még körülbelül 5 percet főzzük, hogy az alma kicsit megpuhuljon. A lazaccal tálaljuk.
Cikkünk a Nők Lapja Konyha decemberi–januári számából közölt részletet.
Itt tudsz előfizetni a magazinra »