nlc.hu
Életmód
Gyengíti az együttműködést a férfi nemi hormon

Gyengíti az együttműködést a férfi nemi hormon

Énközpontúvá és kevésbé együttműködővé teheti az embereket a tesztoszteron – derült ki a legújabb kutatásokból. Talán ezért nem képesek egyes emberek a csapatmunkára?

A mostani vizsgálatokban 34 nő vett részt, akik korábban nem ismerték egymást. A résztvevőket párokba osztották, majd megkérték őket, hogy végezzenek el egy, az együttműködés mérésére alkalmas feladatsorozatot. A teszteket két különböző napon kellett elvégezniük a pároknak. Az egyik nap a résztvevők tesztoszterontartalmú tablettát kaptak, a másik nap hatóanyag nélküli placebót. A várakozásoknak megfelelően akkor dolgoztak legjobban a csapatok, amikor a résztvevők megpróbáltak összedolgozni és nem önállóan végezték el a feladatokat.
Az együttműködéssel nem volt semmi probléma a placebós napon, a tesztoszteron azonban jelentősen megnehezítette a közös munkát.
A Wellcome Trust Idegi Képalkotó Központjának tudósai szerint a magasabb tesztoszteronszint okozta egocentrikus viselkedés nehezíthette meg az együttműködést. „Csapatmunka közben az egyéni érdekeink és a többség érdeke között kell egyensúlyoznunk: ha túlságosan feladjuk magunkat, sosem fogunk érvényesülni, de a túlzottan erőszakos viselkedés sem vezethet túl sok jóra – mondta el dr. Nick Wright, a kutatás vezetője. – Viselkedésünket nagyban befolyásolják hormonjaink: az oxitocin segítheti az együttműködést, a tesztoszteron azonban túlzottan énközpontúvá tehet minket, és ellehetetlenítheti a közös munkát.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top