nlc.hu
Szabadidő
Akram Khan Company: Kaash

Akram Khan Company: Kaash

A British Council Showcase mûvészeti eseménysorozatának keretében újra színpadra lép az Akram Khan Company a Trafóban 2002. november 2-án és 3-án, 8 órai kezdettel.

A londoni születésű, bangladesi szülőktől származó Akram Khan berobbanása a tánc világába komoly nemzetközi visszhangot keltett. Társulatát mindössze két éve alapította, amellyel egy új, egyedi táncnyelvet hozott létre, a “kortárs kathakot” – az Akram Khan Company előadásai keresik a nyugati modern tánctechnika és a tradicionális dél-ázsiai táncforma, a kathak közötti fúzió lehetőségét.

Akram Khan 7 éves korától táncol – hagyományos képzést kapott a modern táncban, a kathakot pedig Shri Pratap Pawar guru vezetésével sajátította el. Életének másik nagy mestere Peter Brook, akinek Mahabarata című előadásában gyerekként szerepet kapott. Munkáiban a kathak feszes és a modern tánc lágy mozdulatsoraival a különféle testi állapotokat vizsgálja, a siklóernyőző szabadesésétől a keringő dervisek elragadottság-állapotáig. Khant egyedi, holisztikus és dinamikus stílusa a brit és a nemzetközi tánc világának egyik legizgalmasabb alakjává tette. Számos díjban részesült és nemrégiben kinevezték a Royal Festival Hall rezidens koreográfusának.

Az Akram Khan Company első egész estés produkcióját hozza a Trafóba. Az előadás címe Kaash (magyarul Ha), melynek premierje ez év márciusában, a londoni Queen Elisabeth Hallban volt. Az előadásról előadásra változó darabot az az összefüggés inspirálta, mely szerint a hindu istenek, illetve a hozzájuk kapcsolódó jelképrendszer ritmusmintákkal és különleges mozdulatsorokkal ábrázolható. Az előadás Síva, a teremtés és a pusztítás istennőjének világába vezeti a nézőt, valamint feltárja a hindu kozmológia és a modern fizika kapcsolódási pontjait. A Kaash élvezetéhez viszont ennek ismerete akár nem is szükséges, mert a dinamizmus, a zene és a fények magukért beszélnek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top