nlc.hu
Szabadidő
A nap menüje (10. 31.)

A nap menüje (10. 31.)

Mai menünk egy könnyû ebéd három "felvonásban": barackkrémleves, currys pulykaragu és a végén egy különlegesség: epres-narancsos-gratin. Jó étvágyat!





Barackkrémleves

Hozzávalók:


  • 1 kg barack
  • 2 dl tejszín
  • 0,5 dl baracklikőr
  • vanilíáscukor, csipet só, citrom


    Elkészítés:

    A barackot felszeleteljük, gyengén cukrozott vízben fél citrom levével, csipet sóval ízesítve felforraljuk. Tejszínes habarással sűrítjük (lisztet esetleg fél zacskó vanilípudingport is elkeverhetünk benne), kézi turmixszal krémesre keverjük. Jól lehűtve, hideg csészében, mentalevéllel díszítve tálaljuk.






    Currys pulykaragu








       
    Hozzávalók:


  • 400 g pulykamell filé vagy comb
  • 80 g vöröshagyma
  • 5 cl étolaj
  • 20 g curry por
  • citromlé ízlés szerint

  • 20 g burgonyakeményítő vagy liszt


    Elkészítés:

    A vöröshagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk. A pulykahúst kockára daraboljuk. Az olajban a vöröshagymát üvegesre pirítjuk, a tűzről levéve elkeverjük benne a leveskockát és meghintjük a curry porral. A lángra visszahelyezve beletesszük a húst, elkeverjük és kellő mennyiségű folyadékot adva hozzá fedő alatt puhára pároljuk. A párolóléből kiveszünk és simára keverjük benne a burgonyakeményítőt, amelyet a raguhoz adva ismét átforralunk. Citromlével, ha szükséges sóval vagy éppen curry porral utána ízesítjük. Köretként párolt rizst adjunk és valamilyen salátát.



    Epres-narancsos-gratin

    Hozzávalók: 


  • 6 narancs (kb. 1 kg)
  • 4 evőkanál cukor
  • 500 g eper
  • 12-16 babapiskóta
  • 2 evőkanál narancslikőr/triple sec
  • 2 tojás
  • 1,5 dl tejszín
  • vaníliás porcukor a díszítéshez


    Elkészítés:

    A narancsokat gondosan megmossuk, 2 narancsot félbevágunk, levét kinyomjuk, kisebb lábasba szűrjük. A maradék 4 narancsot éles késsel egészen a gyümölcshúsig hatolva, meghámozzuk és kifilézzük, azaz a gerezdeket elválasztó hártyák közül kivágjuk a narancshúst.

    A narancshéjból és a „hártyavázakból” kinyomkodjuk a levet és a filézés közben keletkező narancslével együtt a lábaskába öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, majd mérsékelt tűzön, fedő nélkül, szirupsűrűségűre forraljuk. Hideg vízbe állítva langyosra hűtjük.

    Közben váltott vízben megmossuk az epret, alaposan lecsepegtetjük, és konyharuhára terítve felitatjuk róla a vizet. Az eperszemek szárcsonkját-csészelevélkéit kitördeljük vagy késheggyel kiemeljük, és nagyságuktól függően félbe-negyedbe vágjuk azokat.

    1 nagyobb (24-26 cm átmérőjű) vagy 4 kisebb, lapos tűzálló tálka aljára fektetjük-tördeljük az arányosan elosztott babapiskótákat. Tetejükre szórjuk-terítjük az epret és a narancsgerezdeket. A kihűlt szirupban elkeverjük a likőrt, egyenként a tojásokat, végül a tejszínt, és a gyümölcsök tetejére locsoljuk. Előmelegített sütőbe tesszük, és 15 percig, enyhe pirulásig sütjük. Tetejüket megszórjuk vaníliás porcukorral, azonnal tálaljuk.


    Tipp:

    Ez az édesség, mint a felfújtfélék általában, melegen-langymelegen a legfinomabb, ezért tálalás előtt (a főétel utáni „szusszanásnyi” pihenőben) sütjük meg. A tejszínes keveréket is csak sütéskor öntjük a gyümölcs tetejére, mert különben „megissza” a babapiskóta.
  • Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

    Címlap

    top