Az aromát elsősorban az étel összetevői és textúrája határozzák meg. Ha kisebbeket harapunk, kevesebb ízanyag jut a szánkba, ami megmagyarázza, miért eszünk kisebb falatokat az ismeretlen vagy kevésbé kedvelt ételekből. Hogy külön tudják vizsgálni az ételek aromájának hatásait, a holland kutatók olyan kísérleti módszert hoztak létre, amellyel különböző illatanyagokat tudtak a résztvevők orrába juttatni a vizsgálatok során, miközben az önkéntesek egy süteményt fogyasztottak.
„Minél erősebb volt az étel illata, annál kisebbeket haraptak a résztvevők – mondta dr. Rene A. de Wijk, a kutatás vezetője. – Úgy tűnik, agyunk a harapás nagyságának módosításával tudat alatt képes befolyásolni az ízanyagbevitelt.” A vizsgálatok szerint az ételek szagának erősebbé tételével az egyes harapásoknál 5-10 százalékkal csökken a bevitel. Ha az étel aromásabb és kisebb adagokban érkezik, hamarabb érezzük jóllakottnak magunkat, ezzel pedig könnyen fogyhatunk is.