nlc.hu
Életmód
35 év után szólalt meg először

35 év után szólalt meg először

Bár évtizedeken át úgy tűnt, hogy nincs remény, újra beszél az 52 éves asszony.

Az amerikai nő, Jan Christian mindössze 17 éves volt, amikor egy súlyos autóbalesetben gégefő- és légcsőtörést szenvedett, melynek következtében elveszítette a hangját. Az orvosok közölték vele: soha életében nem fog tudni újra beszélni.

Jan azonban nem adta fel: az elmúlt 35 évben fáradhatatlanul kereste a terápiás lehetőségeket, és kezelések sorát próbálta ki annak érdekében, hogy visszakaphassa a hangját – mindhiába. Bármennyire is igyekezett azonban, egészen halk suttogásnál többre nem volt képes.

Jan Christian

Jan Christian

Kép: Fox 

Néhány hónappal ezelőtt aztán épp bevásárolt a szupermarketben, amikor egy rejtélyes nő meghallotta a suttogását és egy névjegykártyát nyújtott át neki a Cincinnati Egyetem klinikáján praktizáló dr. Sid Khosla orr-fül-gégész elérhetőségeivel.

Bár Jan meglehetősen szkeptikus volt, hiszen az elmúlt évtizedekben rengeteg csalódás érte, mégis felkereste dr. Khoslát. Az orvos egy újfajta műtéti eljárást fejlesztett ki, mellyel képes újjáépíteni a sérült légcsövet és gégefőt, hasonló mérnöki technikával, mint ahogy a szélerőműveket építik.

Az asszony vállalta a műtétet, melyet néhány hete el is végeztek rajta. Mostanra újra tud beszélni és bár a hangja egyelőre még nem tökéletes, de hetente többször speciális terápiára jár, amitől várható, hogy lassan, de biztosan tisztul és erősödik hangja. 

„Nagyon boldog vagyok és alig győzöm kivárni, ami következik” – nyilatkozta a The Daily magazinnak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top