Jamie Oliver vegán csokitortája
Hozzávalók:
A krémhez
150 ml szójatej vagy mandulatej
0,5 kávéskanálnyi kardamom
4 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál kukoricaliszt
250 gramm vegán étcsoki (kockákra törve)
1 teáskanál vaníliakivonat (vagy 2 zacskó vaníliás cukor)
A tésztához
250 gramm liszt
125 gramm porcukor
Víz a gyúráshoz
1 teáskanál őrölt gyömbér
125 gramm margarin (kockára vágva)
A tésztához a cukrot összekeverjük a liszttel és a gyömbérrel, majd hozzáadjuk a margarint és annyi vizet, amennyitől a tészta összeáll. 30 perce tegyük hűtőbe, majd nyújtsuk ki a tésztát 5 milliméter vastagságúra és béleljünk ki vele egy nem túl magas tortaformát. Tegyünk újabb 30 percre hidegre. A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd tegyük be a tésztát sülni úgy, hogy előtte valamilyen száraz hüvelyessel kibéleljük (bab a legalkalmasabb), 15 percen keresztül sütjük – ezt hívják vaksütésnek –, majd kivesszük a babot és újabb 10-15 percig sütjük, aranybarnára. A töltelékhez a tejet összemelegítjük 200 ml vízzel, a cukorral és a kardamommal. A kukoricalisztet összekeverjük a tejes keverék egy részével, majd hozzáöntjük az egészhez. Megvárjuk ameddig elkezd besűrűsödni, majd levesszük a tűzről. Ha kicsit kihűlt, ráöntjük a tésztára, majd 5-6 órára betesszük hűtőbe.
Jamie Oliver rebarbaraszószt is tálal mellé, de nekünk nem kell a pucc.