nlc.hu
Életmód
A sznob, az okostojás és az ezredes

A sznob, az okostojás és az ezredes

A sznobokat olyan régen ismerjük, hogy Thackeray már a XIX. században könyvet írt róluk. Itt vannak õk is, és társaik.





A sznob

Viselkedése folyton azt sugallja, hogy ő túl jó ahhoz, hogy leereszkedjen hozzánk. Óriási jelentőséget tulajdonít a státusszimbólumoknak, megveti a névtelen, szürke tömegbe tartozókat, és verejtékes munkával igyekszik bekerülni valamilyen elit körbe.


Az „okostojás”





A sznob közeli rokona. Nagyra van a tudásával, jól informáltságára különösen büszke. Minden vitában az övé az utolsó szó. Két lábon járó enciklopédia, aki minden alkalmat megragad mások kioktatására. Képes a könnyed csevegést is kvízműsorrá változtatni, amelynek diadalmas győztese természetesen ő. Jelenlétében műveletlennek és butának érezzük magunkat, és ettől rendes formánk alatt teljesítünk, vagy éppen agresszívvá válunk.






Az ezredes


Mindenki az ő vezényszavára hallgat – vagy ellehetetlenül. Úgy véli, amit nem ő végez el, vagy irányít, abból nem lesz semmi. Ha ellenállást tapasztal, vulkánként tör ki. Önmaga fölött ugyanis képtelen uralkodni. A „csapatmunka” és a „kompromisszum” idegen fogalmak számára.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top