Sajtos-burgonyás bundában sült karaj paradicsomos rizzsel
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg csont nélküli sertéskaraj,
• só, bors, majoránna, oregánó, bazsalikom,
• 25 dkg füstölt gomolya sajt,
• 60 dkg burgonya,
• 1 tojás,
• 10 dkg liszt,
• olaj a sütéshez,
• 1 kg paradicsom,
• 1 fej vöröshagyma,
• 25 dkg rizs
A karajból 7,5 dkg-os szeleteket vágunk. A szeleteket kiklopfoljuk, majd besózzuk, rövid ideig állni hagyjuk. Közben a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük, majd hozzáreszeljük a meghámozott burgonyát. Hozzáadjuk a tojást, 2 evőkanál lisztet, sózzuk, összedolgozzuk. A húst lisztbe forgatjuk, majd az egyik oldalát bekenjük a sajtosburgonyás masszával. Egy teflonserpenyőben olajat melegítünk, és a bekent felével lefelé beletesszük a húst. A másik felére is teszünk a masszából, ügyelve arra, hogy egyenletes vastag legyen a burgonyás massza, és befedje a húst. Közepes lángon mindkét oldalát megsütjük. Közben a paradicsomot leforrázzuk, bőrét lehúzzuk, a húsát kockára vágjuk. A vöröshagymát finomra vágjuk, majd kevés olajon egy lábosban lepirítjuk. Hozzáadjuk a paradicsomot, sót, borsot, majoránnát, bazsalikomot, oregánót, és lassú tűzőn főzzük, míg jó sűrű lesz. Külön edényben megfőzzük a rizst, majd mikor besűrűsödött a paradicsom, belekeverjük. Ezzel a körettel tálaljuk a húst.
Cukkinis-répás bundában sült pulykamell hagymás-olívás krumplival
Hozzávalók 4 személyre:
• 60 dkg pulykamell,
• só, provence-i fűszerkeverék,
• 2 tojás,
• 4 evőkanál liszt + a hús beforgatásához,
• 1 gerezd fokhagyma,
• 1 darab cukkini,
• 2 szál sárgarépa,
• olaj a sütéshez,
• 80 dkg burgonya,
• 10 dkg magozott olívabogyó,
• 2 fej lila hagyma,
• 1 csokor petrezselyem
A pulykamellből 7 dkg-os szeleteket vágunk, kiklopfoljuk, besózzuk őket. A tojást összekeverjük a liszttel, sót és provence-i fűszerkeveréket teszünk bele, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagymát. A meghámozott répát és a cukkinit lereszeljük, majd a tojásos masszába forgatjuk. A húst belisztezzük, megforgatjuk a masszában, és bő olajban kisütjük. Közben a burgonyát meghámozzuk, 1×1 cm-es kockára vágjuk, és sós vízben megfőzzük. Egy serpenyőben kevés olajon átforgatjuk a felkarikázott olívabogyót, hozzáadjuk a kockára vágott lila hagymát, és együtt pirítjuk egy rövid ideig. Beletesszük a leszűrt kockaburgonyát és a vágott petrezselymet, sózzuk, összeforgatjuk, majd a hús mellé tálaljuk.
Aszalt gyümölcsös bundában sült csirkemell barackos salátával
Hozzávalók 4 személyre:
• 2 egész csirkemell,
• só,
• 1 tojás,
• 1 dl tej,
• 10 dkg liszt,
• 6 dkg aszalt szilva,
• 6 dkg aszalt sárgabarack,
• 6 dkg arany mazsola,
• olívaolaj a sütéshez és a salátához,
• 4 darab őszibarack,
• 10 dkg salátakeverék,
• fehér balzsamecet
A csirkemelleket félbevágjuk, a bőrt eltávolítjuk, kivágjuk a kemény, porcos részt. Besózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. A tojást felütjük, hozzáadjuk a tejet, pici sót és a lisztet, majd csomómentesre keverjük. Az aszalt gyümölcsöket apró kockára vágjuk, majd a tojásos masszához adjuk, összekeverjük. A csirkemellek mindkét oldalát kevés olajon elősütjük, és hagyjuk kihűlni. Amikor kihűltek, megforgatjuk őket az aszalt gyümölcsös masszában, és a serpenyőben közepes lángon mindkét oldalukat készre sütjük. A körethez a barackokat megmossuk, magjukat eltávolítjuk, felcikkezzük, majd egy másik serpenyőben kevés olívaolajon megsütjük a cikkeket. A salátához adjuk a sült barackot, meglocsoljuk olívaolajjal és balzsamecettel, majd a hús mellé tálaljuk.